A hosszú távú túrázásról mindent Camino Steve-től

Csutka Istvánt a lehetetlennek tűnő, hosszú útvonalak teljesítéséről az egész világon ismerik.

Fotó: Camino Steve

Ömlő eső, 14 folyóátkelés, hideg, rítusok – a hosszú, magányos túrák alatt rengeteg tapasztalatot szereznek a túrázók, és sok-sok szokás is kialakul. Camino Steve ezekről az élményekről, kihívásokról és legemlékezetesebb útjairól mesél a RoadMovie Podcastben.

„Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok" – írja magáról István a saját oldalán, de ezen kívül színész és kommunikációs szakember is. Mitől lesz nehéz egy túra? Mi az, ami még a tapasztalt hikereket is meglepi vagy hátráltatja? Steve 2012 óta, azaz 10 éve él legkedvesebb hobbijának, a hosszú távú túrázásnak, sőt ez neki már életforma, és minél eldugottabb, csendesebb egy terep, annál jobban élvezi az utazást. Legelső túrájára még Erőss Zsolttal indult, Istvánt kezdőként Zsolt tanította a legalapvetőbb technikákra, most István ad tanácsot másoknak.

45 ország, 20 000 km

Fotó: Camino Steve

Rysy, Tátra

A blogger ma már 45 országban túrázott, több mint 20 000 megtett kilométernél tart, ezt mind hátizsákkal és sátorral tette meg. A világon sok helyen járt, de Magyarországon is bejárta az Országos Kéktúra teljes útvonalát, kifogyhatatlan a tippekből, előadásokat is tart a témában. Ha te is régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy egyedül kalandozz hátizsákos turistaként a világban, de valami visszatart, akkor István (és a történetei) lehet az, aki kimozdít ebből az állapotból és ad egy lökést, hogy elindulj a természetbe.

Sztorizás és tanítás

Steve azért is kezdett blogot írni, hogy átadja a tudást a thru-hikingról, elmesélje a tapasztalatait, ennek a műfajnak a nehézségeit és szépségeit. A hosszútávú túrázás egy igazi érzelmi hullámvasút, ami sok mindenre megtanítja az embert, még akkor is, ha teljesen felkészülten indul útnak, okozhat a túra mélypontokat, amikre nehéz előre felkészülni például az időjárás vagy sérülések miatt. Mit jelent a fizikai és mentális felkészülés egy több ezer kilométeres túrára? Mikor van összhang, amikor érdemes elindulni vagy saját rekordot dönteni?

Mi a célod?

Fotó: Camino Steve

Grönland

Miért indulsz egy több hetes vagy hónapos útra? Komolyan érdekel a túrázás vagy egyszer szeretnél egy komolyabb trialt kipróbálni? A céljaidtól függ, mennyi pihenésre, komfortra lesz szükséged, hogy végig tudd csinálni, és persze a felszerelések is fontosak! Steve a műsorban azt is elmondja, milyen cipőt hord ő, és mit ajánl másoknak, milyen felszerelés kell magyarországi túrákhoz, és mi az, amit teljesen fölösleges magunkkal vinni. Érdekel, milyen vészjelzőt érdemes venni, hogyan tudod távoltartani a medvéket és a többi vadállatot? Mit tegyél, ha hirtelen rosszul leszel? Mindenre választ kapsz a műsorban!

Hallgasd meg a Camino Steve-vel készült műsort!

AMI MÉG ÉRDEKELHET