Kevesen tudják, de Európa „legcsillagosabb” égboltja itt van a szomszédban

A sziget még rejtve maradt a turisták elől

A magyarok egyik kedvenc úti céljának számító Horvátország bővelkedik látványos helyszínekben, történelmi városokban és apró szigetekben is. Utóbbiak közül az egyik viszont kevésbé ismert a turisták körében, pedig a 792 lakost számláló Lastovóról varázslatos esti látkép tárulkozik elénk az égen – ezért is kaphatta a „Csillagok szigete” becenevet.


Amennyiben jövőre Horvátországban tervezünk nyaralni, érdemes a Split és Dubrovnik partjai között, az Adriai-tengeren rejtőző Lastovót is megfontolnunk – persze csak akkor, ha egy kis nyugalomra vágynánk; a szigetet ugyanis még a Visit Croatia szerint is alig látogatják az utazók.

Fotó: Shutterstock

Lastovo ugyanis Mljet mellett az egyik legerdősebb horvát szigetnek számít, területének több mint 70 százalékát fák borítják. Emiatt a környéken elsősorban túrázni, kikapcsolódni lehet, amire például a „Jelenből a múltba” elnevezésű útvonal tökéletes. A 6,4 kilométeren elnyúló tanösvényen megismerkedhetünk a térség kulturális múltjával, miközben utunk ártereken, fenyőerdőkön, olajfaligeteken, levendulamezőkön és gyógynövényekben gazdag földeken vezet át.

A szigetet még a turisztikai szakértők is ajánlják: 5 ritkán látogatott úti cél Európában, ami a turisztikai szakértők kedvence

A sziget legnagyobb településének az azonos nevet viselő Lastovo városa számít, ahonnan hamar eljuthatunk olyan népszerűbb látványosságokhoz, mint a Lastovo-kastély, vagy a Mihajla kilátópont. Innen csak pár perc, míg elérünk a kristálytiszta vízű Mihajla strandig vagy az Uvala Lucica néven ismert mesebeli kikötőig.

A barlangászok a sziget keleti oldalán bemászhatnak a Raca-barlang sziklaképződményei közé, amitől nagyjából egy egyórás sétára fekszik a Cape Struga világítótorony és az Uvala Hrvaska kilátópont is – melyek közül mindkettő ideális helyszín a naplemente (és később a csillagos ég) megcsodálására.

A barlangászoknak ez is tetszene: A Föld legnagyobb barlangja, amiben egy esőerdő bújik meg

Aki nem maradna ki a vízi programokból, annak az Express a Lastovo városától északnyugatra található Ankora búvárközpontot ajánlja. Ha a sziget déli oldala felé fordítjuk a figyelmünket, még egy volt katonai rakétabázisra, valamint egy volt jugoszláv bunkerre is rátalálhatunk.

Fotó: mbbirdy / Getty Images

Pasadur

A sziget nyugati oldalán található Pasadur települése, mely összeköti a fő szigetet egy kisebb leágazásával, ahova a történelem iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni. Itt különböző katonai épületek romjaira bukkanhatunk; például egy lőszerraktárra vagy egy föld alatti csónakházra is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET