Hoppá, ott egy medve!

Mit tehetsz, ha medvét látsz? És merre indulj medvelesre Magyarországon? Máris kiderül!

Fotó: Shutterstock

Nehéz eldönteni, hogy örüljünk-e annak, hogy vadon élő és csámborgó medvék vannak újra Magyarországon, mert egyszerre kuriózum és félelmetes látvány. Természetvédelmi szempontból fantasztikus, hogy visszatértek hazánkba az európai barna medvék, visszatérésük azt jelzi, újra jól érzik magukat nálunk, de az együttélésnek vannak szabályai, amelyeket jó, ha tudunk, ha medvelesre indulunk.

Az európai barna medve (Ursus arctos) egy fokozottan védett, 200-300 kilogrammos, jó alkalmazkodóképességű, változatos táplálkozású nagyragadozó – ezen az utolsó szón van a hangsúly! Ez a hatalmas ragadozó két okból támad, ha veszélyben érzi magát és a bocsait vagy ha provokálják, izgatják. A változatos táplálkozás miatt alakult úgy, hogy a medve „veszélyessé" vált, hiszen az emberek elkezdték etetni őket, ezzel azonban azt értük el, hogy mára követelik a könnyen hozzáférhető ételt, kukáznak, komposztálókat túrnak fel és kempingezőket zaklatnak az élelemért. De nem kell megijedni, a WWF Magyarország a weboldalán ezt írja:

„Hazánkban az emberi környezethez alkalmazkodott, települések belterületére rendszeresen bejáró és ezért potenciálisan veszélyt jelentő medvéről jelenleg nincs tudomásunk."

Békés együttélés

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy ez így is maradjon, azaz hogy ne legyenek veszélyesek ránk nézve a barna medvék, nekünk is tennünk kell. Fontos például, hogy ne etessük a medvét, továbbá, ha a következő tippek ellenére találkozunk eggyel, akkor se kezdjünk el vele bújócskázni, hergelni. A medve nem játék!

„A medve fontos szerepet tölt be a természetes ökoszisztémákban. Az emberre csak akkor veszélyes, ha váratlan támadástól tart vagy a bocsait félti. – állítja Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője. –Az incidenseket azonban néhány észszerű szabály betartásával elkerülhetjük. Ezeket a szabályokat és jó gyakorlatokat szeretnénk bemutatni a lakosság számára az infografikákkal, amelyek elősegíthetik az emberek és nagyragadozók együttélését."

Mit tegyünk vagy ne tegyünk, ha szemben állunk a medvével?

  • Ne induljunk el felé a megfelelően beállított szelfi reményében!
  • Ne kínáljuk étellel!
  • Ne ordítsunk rá!
  • Ne kezdjünk el szaladni, vagy fára mászni!

Nyugodt mozdulatokkal hátráljunk, ne nézzünk a szemébe, de ne is fordítsunk hátat, a biztonságos távolság 100 méternél kezdődik. Az anyamedvék sokáig vigyáznak bocsaikra, ha már nagyobbak, és messzebb kószálnak az anyjuktól, könnyebb beléjük botlani, a mama viszont pillanatok alatt ott terem.

Ha szalad feléd, dobd el a hátizsákodat, vagy egy ruhadarabot, ami rövid időre eltereli a figyelmét és így időt nyerhetsz. Legyen nálad medvespray, amelynek 9 méter a hatótávolsága, ezzel fújd szembe, ha támad és szaladj. Ha nincs időd elfutni, csak gubózz össze a földön és védd lágy testrészeidet. A medve nem akar megenni, de megsebesíthet.

Hol találkozhatsz Magyarországon medvével?

www.facebook.com

Log into Facebook
  • Nógrád megyében az elmúlt évben többször is láttak medvét, készültek webkamerás felvételek, találtak lábnyomokat és előfordult, hogy valaki a saját szemével látta a vadat.
  • A Bükkben észlelt medvék, medvecsaládok vándorolnak, tehát Borsod-Abaúj-Zemplénben és a Hevesben is kószálhatnak példányok. Ha medvét látunk, jelezzük a Bükki Nemzeti Parknak!
  • A BörzsönyiTermészetvédők is felfedeztek egy termetes példányt a tavaszi vadkamera felvételeken.
  • Eger mellett 2 medvét is láttak nyár közepén, közvetlenül lakott terület mellett.
  • A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő igazgatósága is jónak látta új vadkamerák elhelyezését a bejelentések miatt, tehát Pest megyében is belefuthatunk egy medvecsaládba. Ha nagyobb túrára indulunk a területen, akkor nagyobb csoportban tegyük, és ha medvét látunk, ne némuljunk el, keltsünk zajt, beszéljünk tovább, fütyülhetünk is, de ne provokáljuk a medvét, sőt a fotózásról is mondjunk le. Ha ezeket betartjuk, és békében megleshetünk egy medvét, örökre szóló élmény lesz!


AMI MÉG ÉRDEKELHET