Hogyan vált Hollandia tulipán-nagyhatalommá?

Hollandiában a tavasz az igazi turistaszezon, főleg a tulipánok miatt.

tulipan
Fotó: Shutterstock

Előző cikkünkben megírtuk, hova érdemes menni, ha tulipánkerteket vagy virágmezőket szeretnénk nézni Hollandiában, sőt arra is kitértünk egy másik írásban, ha elhagynánk Amszterdamot, akkor egynapos kirándulás keretében mit nézzünk meg Rotterdamban és Hágában. Ezúttal pedig a tulipánbiznisz történetét mutatjuk be: hogyan került Hollandiába ez a virág és miért vonz még most is rengeteg turistát a tulipán ebbe az országba.

Képzeljük csak el: hegyek sehol, az áprilisi napsütésben messzire ellátni. Akármerre fordulunk, kilométereken keresztül egybefüggő virágszőnyeg nyújtózik előttünk. A szirmok bősége ámulatba ejtő, egyedül a színük változik. Egy sáv aranysárga után élénkpiros, majd rózsaszín, tarka és cirmos ültetvények követik egymást katonás rendben, a háttérben fakeretes szélvitorlák forognak. A helyiek kedvesek és segítőkészek, van azonban egy őrült nap – a király születésnapján –, amikor az egész ország narancsszínbe öltözik. Mesés álomkép, nemde? Pedig valóságosabb nem is lehetne: Hollandiában ilyen az a bűvös tavaszi nyolc-kilenc hét, amit tulipánvirágzásnak neveznek.

Ha elhatározzuk magunkat, március vége és május közepe között egy hangulatos hosszú hétvégés utazás során magunk is részeseivé válhatunk e különleges időszaknak, amikor a tulipánfesztivál tart (idén március 23– május 24. között). Ügyes szervezéssel pedig még a legfontosabb nevezetességekre is sort keríthetünk, így Amszterdam bájos csatornáiról, a modern építészetéről híres Rotterdamról vagy a világpolitika egyik központjáról, Hágáról sem kell lemondanunk!

Fotó: Shutterstock

Oszmán import, holland közvetítéssel

Ugyan a városnézésre is fontos időt szánni, kétségtelen azonban, hogy ebben az évszakban a mesés virágözön a legcsábítóbb látványosság. Ennek kapcsán kevesen tudják, hogy a liliomfélék családjába tartozó, hat szirmából harangot formáló hagymás virág, a tulipán úgy futott be ekkora karriert, hogy még csak nem is honos Hollandiában. A világszerte ismert dísznövény ugyanis az Oszmán Birodalomból, a mai Törökországból származik. Maga I. Szulejmán szultán is rajongott érte, így már uralkodása idején is próbálkoztak nemesítésével.

A virág eredetét maga az elnevezése hirdeti: a fárszi „toliban” szó az iszlám világban használt fejfedőt, a turbánt jelenti.

A pompás virág Nyugat-Európa udvaraiba a Kárpát-medence meghódításának idején, a 16. század elején, török diplomaták révén jutott el. Évtizedekkel később Charles de L’Écluse, a leideni egyetem professzora honosította meg a dísznövényt Németalföldön, ahol aztán igazi fenoménné, sőt a történelem első piaci buborékává nőtte ki magát. A mánia hihetetlen méreteket öltött: Hollandiában a főnemesektől a polgárokig mindenki az apró hagymákból akart mesés haszonra szert tenni. A tulipánőrület csúcsán, 1633–37 között a ritka alakú, szokatlan színű egyedek egész vagyonokért (mai árfolyamon számolva gyakran több mint félmillió forintnak megfelelő összegért) cseréltek gazdát. A spekulatív jellegű piac persze nem bírta sokáig, összeomlott, a lufi kidurrant, számtalan szerencsevadászt és családot teljes anyagi csődbe taszítva.

A csúfos véget érő aranykorból azonban ránk maradt az a több ezer nemesített fajta, melyek e bájos dísznövényt a mai napig a glóbusz minden táján oly kedveltté teszik. A nem szűnő kereslet kiszolgálására pedig Hollandia nemzetközi hálózatot épített ki. Bár az ország homokos talaja, enyhe telei és kellemes nyarai tökéletesek a tulipántermesztéshez, és több ezer hektáron nevelik is a virágokat, az igazán nagy volumenű szállítmányok már Kenyából, Kolumbiából, Ecuadorból származnak. Onnan frissen vágva, hűtve, repülőkön érkeznek Amszterdam repülőterére, a Föld legnagyobb virágtőzsdéjére, majd utaznak tovább megrendelőikhez.

A globális piacot tehát Hollandia uralja: az ország évi 3,7 milliárd amerikai dollár értékben exportálja e gyorsan múló szépséget.

Fotó: Shutterstock

Hollandia, a tulipán-nagyhatalom:

  • 11 000 hektár a tulipánföldek területe Hollandiában
  • Évente 4,3 milliárd tulipánhagymát ültetnek el az országban.
  • 3000-nél is több tulipánfajtát termesztenek.
  • 5% a tulipánbiznisz GDP-aránya.
  • 1592-ben született az első botanikus könyv flamandul a tulipánokról.
AMI MÉG ÉRDEKELHET