Hollandia bűvös hetei: a tulipánvirágzás

A tulipánturizmus teljesen hétköznapi dolog Hollandiában, nem tudtad?

tulipan hollandia
Fotó: Shutterstock

Hollandiáról csodálatos sajtok, fapapucsok, szélmalmok, esetleg a városi kerékpárok garmadája jut eszünkbe. És persze a tulipánok. Nem véletlenül! A végeláthatatlan, színpompás virágmezők nemcsak európai, hanem világviszonylatban is igazi kuriózumnak számítanak. E különleges úti cél autópályán fél nap alatt kényelmesen elérhető, a virágzás pedig csakhamar kezdetét veszi. Mire várunk még?

A tavasz ajándéka: a tulipánszőnyegek

A hollandok a tavaszi virágzásra egész turisztikai iparágat építettek. A bűvös hetekben több százezer látogató érkezik az országba, akik kifejezetten a színpompás kelyhek látványa végett ülnek autóba vagy repülőre. Lépten-nyomon, ajándékboltban és termelői piacon, ültetvényen és élelmiszerboltban gusztusosan csomagolt hagymák várják, hogy hazavigyék őket. A természeti csoda idején a szállások rendre elkelnek, a különféle szervezett utak számai rekordokat döntenek, a virágokra felhúzott fesztiválok hatalmas tömegeket vonzanak. Ha tehát az utazás mellett döntünk, érdemes mielőbb szobát foglalnunk! Ügyeljünk az áprilisi időzítésre, hogy teljes pompájában láthassuk az ország virágoskertjeit.

Ez a hollandiai program is úgy lesz teljes, ha biciklivel kirándulsz!

Célba érésünket segítendő minden farm, minden ültetvény angol, német és orosz nyelvű honlappal rendelkezik, továbbá számos információs portált is találunk a témában, így bátran elindulhatunk saját szervezésben is.

Virágoskertek, amiket érdemes felkeresni

Fotó: Shutterstock

Noordoostpolder

Ha pár napnál hosszabb időre látogatunk Hollandiába, érdemes a fővárostól távolabb eső, kevésbé zsúfolt tulipánmezőket is felfedezni. Most három olyat ajánlunk hollandiai programként, amiben egészen biztosan nem fogsz csalódni!

Noordoostpolderbe északnak indulva juthatunk el, majd a helyszínen biciklit bérelve egy 51 km hosszú, javarészt a virágtengereken át kanyargó kerékpárúton tekerve páratlan látványban lesz részünk.

Szedd magad akció a Marknesse Farmon

Fotó: Shutterstock

Egy hely, ahol nem csak fotózhatjuk, hanem le is szedhetjük a szépséges növényeket. Tökéletes tavaszi családi program lehet, ha ellátogatunk a Marknessére, és együtt szedünk néhány csokor tulipánt, de ha nem akarunk gyűjteni, csak a látványban gyönyörködni, akkor is maradandó élmény lesz.

Noordwijkerhoutban jácintillatban úszhatunk

Fotó: Shutterstock

Délen, Leiden és Haarlem között található városkát, Noordwijkerhoutot különösen azoknak ajánljuk, akik órákon át tartó virágföldi barangolásra vágynak. Itt nemcsak tulipánt, de más tavaszi virágokat is ültetnek, a jácintmező pedig pazar illatot áraszt. Ha pedig szemünk már elfáradt a sziporkázó színek világában, a program kiegészítéseképp ugorjunk le a homokdűnékkel tarkított tengerpartra, és ejtőzzünk a strandon. Ha szerencsénk van, Lissében az ingyenes Virágmozaik Hétvégét (egy virágfesztivált) is elcsíphetjük, ahol csaknem ezer színes-illatos kreációt csodálhatunk meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET