4 étel, amit Szlovéniában kötelező megkóstolni

Az édestől a savanyúig, kóstolj meg mindet, ha arra jársz!

Érintetlen természeti környezet, bűbájos városok, lenyűgöző tengerpartok, páratlan gasztronómia és határtalan vendégszeretet. Bár most a vírushelyzet miatt, lehet, hogy pár hetet várni kell egy szlovéniai kiruccanással, mégse mondjunk le róla jövő nyárig!

Kevés olyan európai ország van, amely számunkra könnyen megközelíthető és annyira sokoldalú látnivalókkal rendelkezik, mint szomszédunk, Szlovénia. Az országban található az Alpok keleti nyúlványa, amely magas hegycsúcsaival és a völgyekben futó folyókkal a túrázók mellett a vadvízi evezés szerelmeseit is mágnesként vonzza. Ott vannak a karsztbarlangok és festői szépségű tavak, amelyek minden évszakban kirándulásra csábítanak. A passzív pihenésre vágyók az adriai parton vagy a szlovén gyógyvizekben pihenhetik ki az év fáradalmait, míg a kozmopolita szórakozás hívei Ljubljanában a gasztronómiai különlegességek mellett a pezsgő kulturális életbe is belekóstolhatnak. Egy szó, mint száz, Szlovénia egy valódi kincsesláda minden korosztálynak, így a családoknak is. Bár kényelmesen, autóval elérhető úti célról van szó, itt is kövessük az előírásokat: takarjuk el arcunkat, használjunk kézfertőtlenítőt és tartsuk a megfelelő távolságot.

A legjobb döntés talán a kempingezés idén, így talán kevesebb emberrel kerülünk kapcsolatba, de ha már ott vagyunk, ne mondjunk le a gasztronómiai élvezetekről. Kóstolj nemzetközi és szlovén édességeket Koperban, az Isztria gyöngyszemében, ahol egyébként 2020. szeptember 26–27. között nemzetközi desszertfesztivált is tartanak.

Ezeket kóstold meg mindenképp:

Blejska kremšnita, azaz krémes

Fotó: Instagram

A magyar krémesre nagyon hasonlító pudingos-tejszínes édességet Bledben érdemes megkóstolni aSava Hotels&Resorts szálloda kávézójában.

Kranjska klobasa, azaz sült kolbász

Fotó: Instagram

Egy tradicionális fogás, amely sült kolbászból, párolt savanyú káposztából áll, és van, ahol répát is adnak mellé. Előfordul, hogy kifliben tálalják, mint a hotdogot. Tržičben, a Šija hüttében érdemes megkóstolni.

Struklji, töltött tészta

Fotó: Facebook

Hagyományos szlovén töltött tésztaétel, amit édes és sós töltelékkel is készítenek. Kóstold meg az erre specializálódott étteremben, a Moji Štruklji Slovenijében Ljubljanában.

Prekmurska gibanica, diós édesség

Fotó: 123rf

Ez az energiabomba egy diós-mákos-mazsolás sütemény, és Ljubljanában a Güjžina nevű étterembe menj, ha igazán finom prekmurska gibanicát szeretél enni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET