Játék a természetben: számold​ ki a fa korát!

Akár gyerekkel járjuk a természetet, akár magunkban, jó szórakozás lehet a számolgatás.

oreg fa kormeghatarozas
Fotó: Getty Images

Már iskolás korunkban megtanultuk környezet- vagy természetismeret órán, hogy a fák gyűrűi mutatják meg, hány éves a fa, de ehhez ugye ki kell vágni vagy egy speciális fúróval meg kell sebezni a növényt. Most egy olyan módszert mutatunk, amivel az ép fák korát is kiszámolhatjuk.

A Természetjáró magazin szerint a következőképp kell meghatározni a fák korát: mérjük meg a törzs kerületét a talajszinttől 1,5 méteres magasságban, a centiben kapott számot osszuk el 2,5-tel: az eredmény pedig a fa életkora lesz évben. Ezek alapján egy 250 centi kerületű fa 100 éves. A módszer persze nem teljesen pontos, hiszen fajonként és a környezeti hatások miatt is változhatnak a számok, de vannak olyan mérési adatok, amelyek több ezer fa eredményeinek átlagával adják meg pontosabban a fafajok korát a méretei alapján.

Izgalmas app budapesti fákhoz

Fotó: BP Fatár

BP Fatár applikáció

Ahogy már írtuk a kirándulásokat izgalmassá tehetjük különböző applikációk segítségével is: letölthetünk növény- és madárfelismerő alkalmazásokat, és most a budapesti fákat is nyilvántartásba vette a FŐKERT Nonprofit Zrt. A BP Fatár appal már a főváros kiemelt parkjainak fáiról (mintegy 47 ezer növényről) is egyre többet tudhatunk meg, ráadásul magyar és latin neve alapján is rákereshetünk egy-egy fajra. A fa méretei és fajtája mellett egy térképen is megnézhetjük, merre induljunk, ha kifejezetten egy ritkább egyedre vagyunk kíváncsiak, de beletáplálták az applikációba a parkokat, játszótereket, ivókutakat, kerteket is, így kirándulástervezéshez vagy programkeresésre is használhatjuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET