4+1 híres író, akinek megszállhatsz az otthonában

Ilyen is van.

jane austen büszkeség és balítélet

A lelkes olvasók talán már hallhattak John Keats rezidenciájáról, mely a római spanyol lépcsők közelében található, vagy éppen Ernest Hemingway floridai villájáról, de azt kevesen mondhatják el magukról, hogy eltöltöttek pár éjszakát egy-egy híres író egykori lakásában. Pedig ilyenre is van lehetőségünk: mutatunk öt művészházat, amit akár le is foglalhatunk a nyaralásunk során.


Ian Fleming tengerparti villája – Jamaika 

A jamaikai Oracabessa-öbölben található GoldenEyebutikhotelben lehet, hogy nem egyszer fogjuk hallani a „rázva, nem keverve” kifejezést. James Bond ikonikus koktéljának pedig az egykor Ian Fleming magánházaként funkcionáló szállodában is megvan a múltja, amit a hotel tehetősebb vendégei máig fel szoktak idézni. Amikor az 1940-es évek környékén a 007-es megalkotója Jamaikában járt, hamar beleszeretett az Oracabessa-öbölbe, ahol végül egy 15 hektárt felölelő birtokot is felvásárolt, amit „Aranyszem” névre keresztelt.

Fleming ebben a házban írta meg mind a 14 James Bond-könyvet, az író halála után az épületet pedig egy kicsit továbbfejlesztették – ma az egész ingatlan kitűnően ábrázolja a 007-esre jellemző luxust, ráadásul a két hálószobás ház további két vendégházzal, saját komornyikkal, szakáccsal, privát stranddal és úszómedencével jön.

Mindez közül talán a legfontosabb, hogy Fleming eredeti íróasztala még mindig a házban található.

Agatha Christie nyaralója – Egyesült Királyság 

Lehet, hogy Agatha Christie a detektívregények királynője, ám az írónő magánélete – beleértve ebbe 1926-os rejtélyes, hetekig tartó eltűnését – is legalább annyira fantáziadús, mint történeteinek cselekménye. Miss Marple és Hercule Poirot rajongói számára jó hír, hogy bárkinek van lehetősége megszállni Christie egykori nyaralójában. A Devon városában található Greenway Estate névre keresztelt 18. századi házat ma a National Trust kezeli, és az érdeklődők egy-egy vezetett túra keretében is megismerkedhetnek vele.

Ugyanakkor azok, akik lefoglalják a kastélyon belüli magánlakást néhány éjszakára, egy kétszintes, négy hálószobás, saját kertkapcsolattal rendelkező, tágas helyen találhatják magukat. Míg a vendéglakásban már modern bútorok is megtalálhatók, addig a Greenway többi része olyan stílusban van berendezve, ami tükrözi az 1950-es éveket – az otthon ráadásul tele van az írónő által gyűjtött darabokkal.

Az olvasók Montolieu romantikus faluját is imádnák: A 821 fős francia falu, ami lámpásként vonzza a könyvmolyokat

Az Austen család villája – Egyesült Királyság

Az idilli angol vidéki házak kiterjedt kertükkel és műalkotásokban gazdag falaikkal szinte maguk is karakterként jelennek meg Austen regényeiben. Ki ne emlékezne arra, amikor Elizabeth Bennett először pillantja meg Mr. Darcy fényűző birtokát és a gótikus Northanger Abbeyt-t, ami Austen könyvének középpontjában állt. A regényekben megjelenő pompás épületek központi szerepe ellenére Austen maga apja halálát követően házról házra vándorolt.

Édesanyjával és nővérével együtt számos szerény lakásban húzták meg magukat, de az író gyakran tartózkodott barátainál és családtagjainál is.

Ezen épületek közül pár mára már lelkes Austen-rajongók otthonaként szolgál, de közülük talán az egyik legjelentősebb kedvenc bátyjának, Henrynek a londoni háza. Itt az írónő többször is megszállt, és feltehetőleg több regényén is ebben, a ma elegáns butikhotelként működő házban dolgozott. A Henry’s Townhouse néven ismert szálloda egy átfogó renovációs projektet követően végül 2020-ban nyitott meg, a hotel szobáit pedig az Austen-család egyes tagjairól nevezték el. Az épületet antik tárgyak, korabeli régiségek és Austen-kiadványok díszítik, de a vendégek lehetőségük van a Henry-nek írt levelekbe is beleolvasni.

Austen biztos imádta volna ezt a művészfalut is: Az Egyesült Királyság legaranyosabb faluja, ahol virágzik a kultúra

Tennessee Williams állandó hotelszobája 

A különc Pulitzer-díjas drámaíró, Tennessee Williams élete utolsó fejezeteit a divatos manhattani Midtown Hotel Elysée-ben töltötte. Az Üvegfigurák és A vágy villamosa című művek írója még az 1960-as évek végén tette be lábát a szállodába, melyet aztán végül egészen 1983-as haláláig nem hagyott el.

Állítólag az itt töltött évek alatt a többi vendéget írógépe szüntelen zakatolásával tartotta ébren, Williams emlékét pedig azóta sem felejtette el az Elysée.

Az annak idején Sunset Suit néven ismert, 900 négyzetmétert felölelő lakosztályt ma Tennessee Williams Suite néven találhatjuk meg, a szoba pedig tele van a drámaíró életéből származó fényképekkel és kéziratokkal.

Ha már Olaszország és művészet: A sziklacsúcsra épített olasz művészfalu, ami Rómától alig 50 kilométerre rejtőzik

+1: Az írók birtoka – Firenze 

A Firenzében található, több mint 800 éves Torre di Bellosguardo nem egy, hanem két híres költőnek is otthont adott. Az épületet a 13. században Dante Alighieri legjobb barátja és a reneszánsz költészet nagy alakja, Guido Cavalcanti építtette fel. A Pokol című darabban főszerepet játszó Cavalcanti eredetileg családi háznak és vadászkastélynak szánta a domb tetejére felhúzott épületet, ami az idő előrehaladtával a Medici család otthonává vált.

A 300 éven keresztül uralkodó arisztokrata család birtokát a 20. században egy másik híres költő, Gabriele D’Annunzio vette át, de több híres író – például Ugo Foscolo – is megfordult területén. Az 1990-es években folytatott a birtok egy bentlakásos leányiskolává alakult át, majd egy tízéves restaurációs projektet követően egy 16 szobás szállodaként született újjá, amely antik régiségekkel és Bernardino Poccetti reneszánsz művész freskóival van díszítve. A birtok egyébként ma is kedvelt célpont a toszkán dombok által inspirálódni vágyó költők és írók körében.

(Forrás: BBC)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET