Ezekre a panaszokra mind jó a Hévízi-tó gyógyvize

Hazánkban található a világ 5. legnagyobb termálvíz-készlete, mely egyben nemzeti kincs is.

Fotó: Wikimedia

Magyarország valóságos termálvíz-nagyhatalom: az ország területének 70%-án található 30°C-nál melegebb természetes víz, s jelenleg mintegy 500 termálvízforrás ismert. Ezek közül kiemelkedik az anyatermészet egyik csodálatos alkotása, a Hévízi-tó, amely 4,5 hektáros területével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvízű tava, messze földről idevonzva a gyógyulni és pihenni vágyókat.


Kivételes adottságok

A Zala megyei Hévíz város szélén található, világhírű gyógytó Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Különlegessége, hogy míg a melegvízű tavak általában vulkanikus eredetű helyeken, agyagos vagy sziklás terepen alakultak ki, addig a Hévízi-tó medre tőzeges.

A Hévízi-tó az egyetlen olyan gyógyvizű tó a világon, amely egész évben alkalmas a fürdőzésre.

A 38 méter mély tavat az alján lévő forrásbarlang táplálja, ahonnan több eltérő hőmérsékletű forrásból kb. 30 ezer liter víz tör fel percenként. A tó természeti környezete lenyűgöző: az 50 hektáros gondozott park, a vízfelszín felett lebegő páraréteg és a tó felszínén úszó színes tündérrózsák édenkerti harmóniát idéznek.

Gyógyító relaxáció

Fotó: Pixabay

Bár a hévízi fürdőkultúra alapjait a rómaiak fektették le a 2. században, a Balaton nyugati csücskében lévő Keszthelytől mindössze néhány kilométerre fekvő Hévízen a modern gyógyturizmus is több mint 200 éves múltra tekint vissza. A hévízi szállodák a legkülönfélébb fürdőket és szaunákat, kényeztető masszázsokat és az egészséges étkezés széles választékát kínálják. Szállásfoglaláskor azt is érdemes figyelembe venni, hogy néhány szállodában a tóból származó gyógyvízzel töltik fel a medencét.

A gyógytó felszínén a víz hőfoka 33-35 °C, de a nagyon meleg nyári napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, 24-26 °C körül mozog. A kalciumot, magnéziumot, ként és radont tartalmazó gyógyvíz hőfoka és összetétele a fürdőzőkre nyugtatólag, pihentetőleg hat, kimagasló biológiai aktivitása pedig a benne található szerves vegyületeknek köszönhető.

Az egyedi összetételű hévízi gyógyvíz egy sor mozgásszervi, reumatikus és emésztőrendszeri panasz, valamint bőrproblémák kezelésére alkalmas. Ivókúraszerűen alkalmazva gyógyítja a gyomor- és bélhurutproblémákat, valamint az emésztési zavarokat. Egyéb kúraelemekkel kiegészítve a legendás víz hatása rendkívül tartós, a fürdővendégek akár hónapokig tartó tünetmentes időszakokról is beszámoltak már egy-egy hévízi tartózkodást követően.

7 probléma, amire jó a hévízi gyógyvíz:

  • Egyes bőrbetegségek
  • Ízületi gyulladások
  • Csontritkulás
  • Ízületi kopások
  • Belsőleg bélgyulladásra
  • Egyes krónikus nőgyógyászati betegségek
  • Belső elválasztású mirigyek zavara

Közel a Balaton és a Zalai-dombság

Fotó: Getty Images

Egy hévízi fürdőzés azonban nemcsak gyógyításra, hanem kikapcsolódásra is kiváló program! A település biztonságáról, vendégszeretetéről és egész évben gazdag kulturális életéről is híres, a környék pedig a szabadidő aktív eltöltésére is számtalan lehetőséget kínál. A lankás Zalai-dombságon és a környező erdőkben természetjáró túrákat tehetünk, de két keréken is felfedezhetjük a vidéket a Hévízről induló kerékpárúton, amely becsatlakozik a Balatoni bringakörútba, vagy kirándulást tehetünk a közeli Keszthelyre is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET