Tökéletes hétvégi program: barangolás a Várparkban

A tavasz első családi programjának a kibővült dinnyési Várparkot ajánljuk.

dinnyesi varpark

Fotó: Várpark

A dinnyési történelmi játékparkban (ami egyébként Guinness-rekorder) rengeteg kicsinyített vár kápráztatja el a kicsiket, hogy még többet megtudjanak a középkori szokásokról, építményekről és a magyar őseink életéről. A Velencei-tó közelében épült Várpark és skanzen most új látványosságokkal, vármakettekkel várják a látogatókat. Első tavaszi, családi, hétvégi programnak tökéletes lehet a dinnyési Várpark!

Mini lovagoknak mini várak

Fotó: Várpark

A dinnyési Várparkban és Skanzenben magyarország középkori várainak makettjét nézhetjük meg, mindegyik mini várat eredeti anyagukból elkészítették, ma összesen 49 darab kicsinyített épület között barangolhatunk és mesélhetjük el a gyerekeknek a hozzájuk tartozó történelmi eseményeket. A park célja nemcsak az, hogy megmentse a régi kor emlékeit, hanem az oktatás is nagy hangsúlyt kap, tehát nemcsak egy szórakoztató családi, hétvégi program jó levegőn végigsétálni a makettek között, de tanulhatnak is belőle a gyerekek.

Családi oázis

A Várpark attól egyedi (és valószínűleg ezért is kaphatta meg 2021-ben a Guiness világrekord elismerést), mert a történelmi Magyarország várait még sehol máshol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a mini várak, akárcsak eredetijük, kőből, téglából, fából és földből készültek. A várak parkon belüli elhelyezése nem véletlenszerű: a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően építették fel (megyényi pontossággal).

A park területén egyelőre csak hétvégén és ünnepnapokon várják a látogatókat, a programok között szerepel kézműves foglalkozás, jelmezes lovagi hétpróba és történelmi foglalkozás is.

Április 15-től pedig minden nap nyitva lesz a dinnyési Várpark és Skanzen, március 15-én pedig szintén extra programokkal készülnek a park vezető.

Új várakkal bővült a Guinness-rekorder

Fotó: Várpark

Alekszi Zoltán építés közben

A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb különleges építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát, így ma már összesen 49 vár áll a park területén. „Ez az újonnan elkészített (Jászberényi) vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült” – tette hozzá Zoltán a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodója, tulajdonosa. Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, az a terve, hogy a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát a Várparkban. Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Ha Budapesthez közeli, egésznapos családi kirándulást tervezel, akkor a Velencei-tó és környéke, így a dinnyési Várpark is tökéletes hétvégi program lehet.



AMI MÉG ÉRDEKELHET