A legjobb hétvégi program: Jön a Repülőterek éjszakája!

Izgalmas repülős programok várnak az Aeropark repülőmúzeumban.

repülő pilótafülke
Fotó: Aeropark

Idén is megszervezik a Repülőterek éjszakáját a Ferihegyi repülőtéren augusztus 12-én – ha érdekelnek a repülőgépek és a repterek működése, akkor ez egy tökéletes program lehet hétvégére. Nem minden nap tehetjük meg, hogy bepillanthassunk a repülés rejtelmes világába – ez az este viszont csak erről szól!

Milyen programok várhatóak a Repülőterek éjszakáján?

Az esemény idén is nagyon színes és rengeteg érdekességet tartogat, ámulatba ejti a gyerekeket és a felnőtteket is:

  • Láthatunk különleges repülőtéri járműveket és oldtimereket,
  • Kivilágított pilótafülkéket,
  • Hajtómű-indításokat,
  • Érdekes élményekről beszámoló pilótákat hallhatunk,
  • Pályaválasztási foglalkozásokat és bemutatókban lehet részünk,
  • Repülős talkshow-t szerveznek,
  • Éjszakai reptérlátogatásokat is rendeznek,
  • Lesz szabadtéri mozi is.

Fotó: Aeropark

A Repülőterek éjszakájának egyik fő látványossága az idén 66 éves Il-14-es utasszállító 1900 lóerős motorjának beindítása lesz. A történelmi repülőgép motorjának lélegzetelállítóan zajos bemutatója 18 és 20 órakor kezdődik majd, érdemes időben megérkezni Ferihegyre! Emellett azt is megnézhetjük testközelből, hogyan üzemel egy kisméretű sugárhajtómű. És ez nem minden, mert a repülőmúzeum szakemberei működésbe hozzák a legendás „kukacbombázó”, vagyis a Kamov 26-os helikopter motorját is, hogy teljes legyen a műszaki rajongóknak a programpaletta.

Szeretnél pilóta lenni? Jó hírünk van!

Fotó: Aeropark

A Repülőtér éjszakája az idei évben több új eseménnyel bővül: például pilótaiskolák is bemutatkoznak a Repülőmúzeumban. A szakavatott oktatók azt mutatják meg nekünk, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai, nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, milyen képzéseken vesznek részt a leendő pilóták, egyáltalán milyen karrier vár azokra, akiket vonz ez a hivatás.

Jelen lesz például a Hungarocontrol, a standjuknál a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba avatnak be bennünket, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie annak, aki a radar előtt ülve egyszerre több utasszállítónak ad utasításokat. Akit pedig a mai modern repülőgépek javítása, ápolása érdekel, vagy mérnöki pályára készül, az Aeroplex of Central Europe ferihegyi hangáraiba is bepillanthat.

Közönségtalálkozó a szakma nagyjaival

Ha tényleg érdekel bármilyen repüléssel kapcsolatos szakma, akkor személyesen találkozhatsz a hazai profikkal. A repülős talkshow mellett közönségtalálkozó is várható: beszélgethetünk Szüle Zsolt kapitánnyal, aki a világ egyik legnagyobb repülőgépén dolgozik, Hajdu Gergellyel, aki az egyik legmodernebb utasszállítót irányítja, Józsa Dórával, aki szinte egész pályafutását a felhők felett töltötte stewardessként, Leposa Attila kapitánnyal, aki a Malév történetének egyik legérdekesebb kényszerleszállását hajtotta végre egy Tu-134-essel, és Horváth Sándor kapitánnyal, akinek mind a mai napig a legkedveltebb típusa a Magyarországon idén 50 évvel ezelőtt megjelent Tu-154-es.

AMI MÉG ÉRDEKELHET