Nyári programajánló: idén 50 vízitúra közül válogathatunk!

Kajakozás, sárkányhajózás, SUP-ozás és egy óriási csobbanás a túra végén a nyári melegben.

Sukoró Velencei tó
Fotó: Shutetrstock

A Magyar Vízitúra Szövetség és az Aktív Magyarország idén rengeteg, belföldi vízitúra lehetőségre szeretné felhívni a figyelmet. Május végétől őszig 50 programot terveznek, hogy népszerűsítsék a vízitúrázást, az evezés szabadságát és Magyarország természeti értékeit. Akár kezdő, akár gyakorló evező vagy, érdemes megnézned a programnaptárat!

A Magyar Vízitúra Szövetség május 20-án a Dunakanyarban szervezte az első eseményét, a Nagy Dunakanyar Evezést. A Legyen a vízitúra mindenkié! elnevezésű programsorozat minden héten több túralehetőséget is kínál. A Legyen a vízitúra mindenkié! szervezői országszerte rendeznek túrakenus, SUP-os, kajakos, sárkányhajós vízitúrákat, teljesítménytúrákat, túraversenyeket és egyéb vízitúrázást népszerűsítő eseményeket egészen október végéig. A teljesen kezdőket is szívesen látják, hiszen erre a fajta természetjárásra gyorsan rá lehet kapni és éppen ezt szeretnék elérni a szervezők.

Programnaptár

A Magyar Vízitúra Szövetség honlapján meg tudod nézni, milyen események várhatóak a közeljövőben, és talán egy egész családi vagy baráti programot is egy túra köré szervezhetsz, plusz az evezés kiválóan alkalmas csapatépítések, osztálykirándulások, csoportos programok fő tevékenységeként. Kezdőként mindenképp szervezett túrára jelentkezz, ahol túravezető segít elsajátítani az evezés legalapvetőbb szabályait és biztonságban élvezheted az első vízitúrádat.

Végtelen lehetőségek

Fotó: Shutterstock

Magyarországon kb. 3600 km hosszú folyó és patak, valamint több mint 2000 km hosszúságú víztározó és tó található, amelyek alkalmasak vízitúrázásra.

Összesen mintegy 5600 km evezhető vízfelület áll rendelkezésre a hazai vízitúrázók számára.


Tájékozódj!

Ha kiválasztottál egy neked való vízitúrát, a Magyar Természetjáró Szövetség applikációjában, a Természetjáró alkalmazásban meg tudod nézni, milyenek az adott terepek, természeti adottságok a környéken.

Ezeket látod az alkalmazásban:

  • hol érdemes kikötni,
  • szükség van-e saját hajóra, vagy lehet bérelni,
  • kiknek való biztonsággal az útvonal,
  • milyen hosszú a szakasz.
Akár gyakorlott, vakmerő evező vagy, akár kezdő, aki könnyű szakaszt választ, mindig gondoskodj a magad és a többiek biztonságáról: mellény nélkül sose szállj vízre, viharban és villámlásban pedig azonnal kössetek ki és húzódjatok biztonságos helyre!
AMI MÉG ÉRDEKELHET