E-helikopter taxik Párizs fölött - ez a jövő?

2024-re talán már elektromos légi taxival juthatunk el a-ból b-be a francia fővárosban.

Fotó: Volocopter

A Volocity e-helikoptereket nemsokára már tesztelik, 2024 júniusában pedig lehet, hogy elindul a járat Nyugat-Európa egyik legzsúfoltabb nagyvárosában.

A Volocopter úgy tervezi, hogy a Volocity elnevezésű légi taxija a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia idején már számottevő közlekedési eszköz lesz. A prototípust Párizstól 35 km-re északnyugatra, a Pontoise reptéren tesztelik le pár hónapon belül. Hogy miért pont ott? Olyan helyet kerestek a tesztrepüléshez, ahol biztonságos a repülés, nincs, vagy kevés épület van a közelben, nagy a le- és felszálló pálya, valamint helyben van az elektromos töltési lehetőség is. Mindez Párizshoz legközelebb a Pontoise-on valósul meg egyszerre. A város vezetésének az a célja, hogy példát mutasson a nagyvárosoknak arra, hogyan lehet alternatív eszközökkel modernizálni a városi közlekedést. A helikopter és az olimpiai zsúfoltság éppen kedvező alkalom lesz arra, hogy bebizonyítsák, szükséges új módszerek, eszközök és technológiák után nyúlni, ha klímatudatos fejlődést szeretnénk elérni.

A kezdeményezés mellett közepes és nagy fejlesztővállalatok, start-upok, laboratóriumok és egyetemek is kiálltak, remélve, hogy így minél gyorsabban és biztonságosabban forgalomba állíthatják menetrendszerűen is a Volocoptereket. A néhány hete bemutatott prototípus után hihetetlen nagy a nemzetközi érdeklődés is, plusz Párizs létrehozta a Re.Invent Air Mobility programot, amelyre még november 13-ig lehet jelentkezni feltalálóknak, befektetőknek, kutatóknak, mérnököknek, azaz bárkinek, akinek használható ötlete van arra, hogyan használjuk ki városi közlekedésre a metropoliszok légterét, persze fenntartható módon.

A Volocity elektromos helikopterekben nagy a potenciál, a járműveket hamarosan tesztelik. Addig is néhány kép a jövő egyik lehetséges közlekedési eszközéről:

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram



Egy rövid ismertető videót is készített a cég a modern helikopterről, amelyben szó van arról, hogy azért is biztonságos a Volocity, mert 18 kis rotor emeli fel, így ha ebből valami miatt pár leállna, a repülés akkor is biztonságosan folytatható. A helikopter hátuljában 9 darab akkumulátor van, amennyiben ebből 2 lemerül vagy elromlik, akkor is működik a jármű. Az okos helikopterbe betáplálható, honnan hova szeretnénk eljutni, így kiszámítható a repülési idő – a filmből kiderül, hogy a Volocityt valóban rövid, kényelmes, városi utazásokra fejlesztették ki.

Így néz ki az elektromos Volocopter prototípusa:

This browser does not support the video element.

Forrás: Instagram

AMI MÉG ÉRDEKELHET