Edinburgh-i mágia – Harry Potter nyomában Skóciában

Kultikus film, kultikus helyszínek, barangolj velünk Edinburgh-ben!

Fotó: Shutterstock

Húsz éve mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatát, a varázslóuniverzum pedig tovább él, hiszen áprilisban érkezik a Legendás állatok és megfigyelésük széria harmadik része! Ráhangolódásképp felkerestük azokat a helyeket, amelyek J.K. Rowling írónőt inspirálták.

Habár a Harry Potter-filmeket Egyesült Királyság-szerte több helyszínen forgatták, Edinburgh hangulatos utcáin sétálva az az érzésünk, hogy J.K. Rowling több jelenethez innen merített ihletet. Nem véletlenül! Az írónő ugyanis ebben a városban kezdte kidolgozni a mágusok és muglik világáról szóló történetet, amikor 1993-ban a válása után kislányával ideköltözött. Első pillantásra a macskaköves utcák, színes házak, hívogató fogadók és pubok azt a benyomást keltik, hogy errefelé megállt az idő. Ám, ha belevetjük magunkat a városba, hamar rájövünk, hogy modern és klasszikus múzeumokban, színvonalas éttermekben és dinamikus programokban sincs hiány.

The Elephant House

Az 1995-ben megnyitott kávé- és teaház a több mint 600 elefánttárgyat tartalmazó gyűjteményéről kapta a nevét, sokan mégis azért keresik fel, mert úgy tartják, asztalainál kezdődött Harry, Ron és Hermione története. Habár Rowling saját állítása szerint a történet ötlete nem itt fogant, a bisztró és mosdója is megér egy látogatást: a falakat rajongók irkálták tele.

Fotó: Shutterstock

Nicolson's Cafe

Habár a Nicolson Street 6a alatti kávézó ma már ebben a formában nem létezik, egy kicsi emléktábla jelzi az épületet, amelynek világos, asztalokkal és székekkel teli, első emeleti termében az írónő dolgozott. Állítása szerint azért írt itt szívesen, mert órákig ücsöröghetett kedvenc asztalánál, és közben sok más vendégnek jutott hely mellette.

Greyfriars Kirk

Ha jobban megnézzük a Greyfriars Kirk 17. századi temploma mellett nyújtózó temető sírköveit, ismerős nevekre bukkanhatunk. Itt nyugszik az 1806-ban elhunyt Thomas Riddell és fia, ők ihlették a világ egyik leghíresebb főgonosza, Voldemort eredeti nevét, McGalagony professzor nevéhez pedig az írónő William McGonagall költő sírkövéről szerezhette az ötletet.

Roxfort Expressz

Fotó: Shutterstock

A Roxfort Expressz vadregényes, zöld tájakon és egy viadukton száguld végig. A híres vonat nem más, mint a Jacobite Steam Trainként ismert gőzös, amelynek nagy előnye, hogy a valóságban még muglik is felszállhatnak rá!

Az utolsó fejezet

Balmoral Hotel 552-es szoba. Az Edinburgh belvárosában található szálloda büszkélkedhet azzal, hogy J. K. Rowling itt fejezte be az utolsó kötetet. Akinek a pénztárcája megengedi, akár az írónőről elnevezett J. K. Rowling Suitet is lefoglalhatja.

Az írónő nyomában

J. K. Rowling előtt számos helyen tiszteleg az egyébként „irodalom városaként” ismert Edinburgh. Rábukkanhatunk az írónőre a Writer’s Museumban, tenyérlenyomatát pedig megtaláljuk az Edinburgh City Chambers udvarán.

Bűbájos bevásárlás

A varázslók bevásárlóutcája, az Abszol út egyik ötletadója kétségkívül a színes házakkal, málló vakolattal és cseppnyi üzletekkel teli Victoria Street. Az enyhén kanyarodó utca Edinburgh óvárosában található.

Mágikus idegenvezetés

Edinburgh-ben járva több tematikus túrán vehetünk részt, ahol a szervezők bevezetnek a felkeresett helyek rejtelmeibe. Érdemes előre kiválasztani a sétát, és időben bejelentkezni rá!


AMI MÉG ÉRDEKELHET