Támadnak a halak Spanyolországban

A déli országban figyelmeztetést adtak ki a turistáknak, miután több embert is megkóstoltak.

strand, alicante

Fordult a helyzet Alicante napsütötte régiójában, ahol a halak helyett az emberek kerültek terítékre. Benidorm városában egyre több strandoló embert támadtak meg a halak, emiatt figyelmeztetni kellett az embereket a veszélyre.


A Tengerparti Ökológiai Intézet már 2017 nyara óta tud a problémáról, az alicantei mentő- és elsősegélynyújtó szolgálat ugyanis ebben az időben jelentett először a támadásokról. Ettől kezdve olyan spanyol üdülőterületeken történtek incidensek, mint például Costa Brava vagy Katalónia, most pedig Benidormnak is meg kell küzdenie az éhes halakkal

A város egyik leghíresebb strandját, a Poniente strandot ellepték az embereket megharapó halak. Annyira ízlettek a jól átsült napozók a tengeri élőlényeknek, hogy egyes napokon az elsősegélynyújtó szervezetek 15 esetet is regisztráltak

Az elkövetők pedig a barna tengeridurbincsok.

Az Euronews cikke szerint a beszámolók alapján az ártatlannak tűnő halakat leginkább a szemölcsök, az anyajegyek, valamint a bőrön lévő apróbb sebek vonzzák, és elsősorban az idősebb emberekre fáj a foguk. Harapásukkal vért szívhatnak, illetve fognyomokat hagyhatnak az emberek lábán, karján és hátán.

Olvass erről is! Ha kimaradt a nyaralás: 5 film, amit ha megnézel, garantáltan jobb kedved lesz

Shutterstock

Barna tengeridurbincs

Az áldozatok szerint a nagyjából 30 centiméter hosszú durbincsokat nem nehéz kiszúrni, a bűnözőket a farkukon lévő fekete pötty árulja el. Ráadásul fürdés előtt jó ötlet az ékszereinket is biztonságba helyezni, ha nem szeretnénk, hogy egy egész banda támadjon meg minket. A csillogás ugyanis a pomfreteket, a kékhalakat és más vérszomjas ragadozókat is el-elcsábít.

A szakértők a durbincsok lázadását a tengeri hőmérséklet növekedésének tulajdonítják, ami miatt kénytelenek alternatív élelemforrást keresni.

A melegebb víz hatására tudniillik felgyorsul a halak anyagcseréje, a gyors anyagcsere pedig több étel bevitelét kívánja meg. A tengervíz Benidormban pedig jelenleg a maga 29-30 fokával úgy tűnik, kiválóan előfőzi a vízben úszkáló óvatlan turistákat.

Ez is tetszhet: Tízezrekért napozni? A helyiek nem kérnek a mohó üzemeltetőkből

A mindenevő durbincsok egyébként alapjáraton apró élőlényeket, mint például garnélákat szoktak vacsorázni, ám idén egyre közelebb merészkedtek a tengerparthoz, ahol svédasztal várta őket.

„A durbincsok hozzá vannak szokva a jóllakottsághoz és elképzelhető, hogy egy egész, az emberektől nem félő kolónia lakozik a víz alatt”

– informált a helyzetről a spanyol Tengeri Fajok Osztályának egyik szóvivője.

AMI MÉG ÉRDEKELHET