A Föld legnagyobb barlangja, amiben egy esőerdő bújik meg

A föld alatti folyóról nem is beszélve.

Son Doong

Vietnám közepén, a keleti parton található a világ legnagyobb barlangja, a Son Doong, melynek egy része még ma is felderítetlen. Az 1991-ben felfedezett barlang nem csupán a mérete miatt említésre méltó, hanem azért is, mert falai egy növényekben és állatokban gazdag komplett ökoszisztémát rejtenek.


150 méter mélyen, a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park területén található a közel 10 kilométer hosszú Son Doong-barlang. Bejáratára még 1991-ben bukkant rá egy vietnámi lakos, ám a tényleges felderítésére csak 2009-ben került sor egy vietnámi-brit expedíciós csoport jóvoltából. A Howard Limbert által vezetett csoport búvárruhát öltött, hogy elmerüljön a Son Doong folyójában.

A profi búvárcsapat egy elképesztő, 78 méteres mélységű víz alatti járatrendszert fedezett fel.

Ha szívesen strandolnánk egy barlangban: A világ egyik leggyönyörűbb barlangja, ahová csak hajóval lehet bejutni

Fotó: Unsplash/Andrew Svk

A sziklaüreg különlegességét viszont nemcsak a mérete, hanem a benne található, növényekben és állatfajokban gazdag ökoszisztéma adja, ráadásul a mészkövek, cseppkövek között még egy teljes esőerdő is elfért.

A Son Doong továbbá egyedülálló klímával rendelkezik, amit a külvilág egyáltalán nem befolyásol, így például olyan is megesik, hogy vékony felhők alakultak ki a területén.

Fotó: Shutterstock

A barlang kijárata

A barlangot sokáig nem látogathatták turisták, ám mára már a szerencsés látogatóknak lehetőségük van egy négynapos túra keretében felfedezni a misztikus környezetét – ez azt jelenti, hogy a résztvevők bent sátoroznak, étkeznek.

Fotó: Shutterstock

A The Travel cikke szerint miután megcsodálták az akár 80 méter magasan is lévő cseppkövet, a résztvevőknek át kell kelniük a folyón, ahol már felfigyelhetnek például a madárcsicsergésre. Néhány helyen egy-egy nyílásnak köszönhetően még a napfény is besüt, de a barlang nagy része sötét.

A föld alatt akadnak még érdekességek: Nem csak barlangászoknak: 5+1 különleges föld alatti látványosság

Fotó: Unsplash/Andrew Svk

Továbbhaladva a látogatók egy sűrűbb erdőhöz érkeznek, ezt követően pedig kajakokkal haladnak tovább a barlang vége felé.

A barlang meglátogatása viszont nem a legegyszerűbb, ugyanis évente maximum ezer turistát engednek be a falai közé – a tízfős csoportokat pedig gyakran 25, vagy ennél is több szakember kíséri.

Európa is rejteget izgalmakat: Esőerdő Európában? Biztosan nem hallottál még erről a helyről!

Ryan Deboodt fotográfus pár éve nekivágott a barlangnak, és fényképezőgépe és egy drón segítségével egy elképesztő videóban mutatta be a Son Doongot:

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET