Halottak napján világszerte másképp emlékeznek, ünnepelnek

Nálunk meghitt, keresztény ünnep a halottak napja, míg máshol fesztiválokat, felvonulásokat, táncos programokat vagy pikniket szerveznek ezen a napon.

dia de los muertos
Fotó: Getty Images

Holnap halottak napja, egy nappal Mindenszentek után a temetők itthon mécsesfénybe borulnak. Bármilyen furcsa, a halottak napja – és az ahhoz köthető ünnepek – más kultúrákban egy sokkal vidámabb időszakot jelentenek, ahol a család együtt van, máshol fesztiválon felvonulnak fel vagy papírsárkányt eregetnek.

Magyarországon a keresztény egyház november 1-jén a Mindenszenteket ünnepli, másnap, november 2-án pedig az elhunyt szeretteinkre emlékezünk, ám ez utóbbinak is keresztény gyökerei vannak. Míg a magyarokmeghitt, családi környezetben gondolnak vissza az elhunytakra, van, ahol megidézik az elhunyt rokonok szellemét, sőt sok helyen ünnepelnek – elsőre lehet, hogy kicsit furcsa, de ha megismerjük a hagyományokat, akkor már nem érezzük olyan idegennek ezt az ünnepi hangulatot.

Día de los Muertos, Mexikó

Fotó: Getty Images

Halottak napja, azaz Día de los Muertos Mexikóban

Mexikóban november első két napján a családok, sőt a közintézmények is úgy fogadják az elhunytak visszatérő szellemeit, hogy oltárokat állítanak nekik, amelyeket nagyon sok virággal, képekkel, gyertyákkal, ajándékokkal díszítenek fel. A temetőkben virágszirmokat szórnak a földre, hogy a halottak szellemei megtalálják az utat az élőkhöz és együtt mulasson az egész család. A temető ilyenkor díszben és fényben úszik, rengeteg étel és virág van mindenhol, a házak udvarán nagy ünnepséget szerveznek, hiszen örülnek, hogy a szellemek ezen a napon a közelükben vannak.

Odon fesztivál, Japán

Fotó: Getty Images

Odon fesztivál, a japáj halottak napja

A japánok a halottaikra szintén tánccal, énekléssel, családi együttléttel emlékeznek, csak éppen nyár végén. A lámpások éjszakájának is nevezik ezt a fesztivált, amikor a nagyobb tereken fényfüzérek, lampionok lógnak: az ő elképzeléseik szerint augusztus 13-án a pokol és a menny közötti kapu megnyílik, és az ott élők letekintenek még élő rokonaikra. A lámpákat is ezért gyújtják, hogy az élő és a halott lelkek a fényben megtalálják egymást.

Halloween, USA

Fotó: Unsplash

Halloween

Az angolszász országokban a Mindenszenteket megelőző este a Halloween, de mit is jelent ez a szó, a cukorkákon és az ijesztő jelmezeken túl? Angolul ez a nap: all hallows' evening, ami magyarul minden szent estéjét jelent. A beöltözés szokása pedig abból fakad, hogy az ünnepet bevezető kelták azt tartották, hogy az elhunytak szellemei ezen a napon visszajönnek, és az élő rokonok testébe költöznek – annyira féltek ettől, hogy a jelmezekkel őket akarták megtéveszteni, nehogy felismerjék őket.

Csingming, Kína

Fotó: Getty Images

Csingming, azaz halottak napi fényár Kínában

A kínaiak Csingmingnek nevezik a halottak, vagyis ősök napját. Az ősi, kétezer éves ünnepen elhunyt rokonaikra emlékeznek, tiszteletüket fejezik ki azzal, hogy a kedvenc dolgaikat, ételeiket viszik a szépen rendbetett sírokhoz. Ők is lámpákat, gyertyákat gyújtanak, sőt hamis pénzt is égetnek ajándékként.

Día de Todos los Santos, Guatemala

Fotó: Instagram

Mindenszentek és halottak napja Guatemalában

A guatemalaiak ünnepe olyan, mintha az európai katolikus Mindenszentek és a mexikói halottak napja keveréke lenne, ugyanis november elsején tartják, mégis vidám, család program. Szép, színes textilsárkányokat eregetnek a főtereken, parkokban, hogy ezekkel a hatalmas repülő díszekkel megnyissák a mennyország és a föld közötti kaput a szellemeknek. Ilyenkor ők is feldíszítik a sírokat, és nagy lakomát csap együtt a család.

Gesztenye és Mindenszentek, Spanyolország

Fotó: Instagram

Spanyolországban minden tájon másképp ünneplik a Mindenszenteket és másnap a halottak napját. Katalóniában gesztenyés finomságokat sütnek, vásárokat tartanak, feldíszítik a temetőket, a hangulat pedig leginkább egy fesztiválhoz hasonlítható. Andalúziában pedig a temetőlátogatás után a család a szabadban piknikezik.

Alla helgons dag, Dánia

Fotó: Instagram

A svédeknél mindig egy október 31-e és november 6-a közti szombati napra esik a Mindenszentek, amin a mi ünnepünkhöz hasonlóan a családok temetőbe mennek, mécseseket gyújtanak és a képen látható szép, az adventi koszorúra emlékeztető örökzöld növénydíszeket tesznek a sírokra. Akárcsak nálunk, az északi országban egyre népszerűbbek a halloweeni szokások is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET