Hallstattban erre a drasztikus változásra számíthatsz turistaként

A világ egyik legszebb helyén megelégelték a turisták tömegét.

Hallstatt
Fotó: Shutterstock

Már mi is írtunk arról, hogy Hallstattot fotózzák a legtöbbet a világon, de a világörökségi helyszínen már nem annyira örülnek a sok látogatónak, és már nem olyan könnyű megörökíteni ezt a mesebeli tájat.

A tó környéke és a 700 lelkes település (erre jut napi 10 ezer turista főszezonban) az UNESCO Világörökség része, amely a Salzkammergut üdülőövezetében található és ahova évente közel egymillió turista érkezik, hogy a templom előtt lefotózza magát. A Hallstatti-tó legmélyebb pontja 125 méter, tehát nem egy melegvizű tóról beszélünk, tiszta vizének mégsem sokan tudnak ellenállni és örömmel úsznak benne a nyári szezonban. A látogatók nagy része kerékpárt bérel és azzal tekeri körbe a tavat, a szerencsések még boldogan ugrándozó pisztrángokat is láthatnak. Nem véletlen, hogy a tó a magyarok körében is nagyon népszerű úti cél már évtizedek óta, nekünk ráadásul még viszonylag közel is van.

Mikor lett ilyen népszerű?

Fotó: Unsplash

A téli, „porcukros" Hallstatt

Hallstatt a 2013-as Jégvarázs című mese megjelenése után lett igazán népszerű, szemfüles turisták ugyanis észrevették, hogy mitikus tornyával és magasba nyúló hegyeivel emlékeztet a filmbéli Arendelle-re. A pasztellszínű házak a csillogó tóra néznek, és elbűvölőek minden évszakban. Nyáron az ablakokban található muskátlik teszik tökéletessé a látványt, télen pedig a csillogó fények és a furcsa faházak tetejéről szikrázó jégcsapok csodaországává válik. A tó fölé benyúlik egy üvegaljú skywalk (sétány és kilátó) is, amiről szuper kilátás nyílik az Alpokra, és a kilátóra váltott jeggyel a helyi sóbányába is le lehet menni. A pici alpesi faluba általában 1-2 napra érkeznek a kirándulók, de ez is nagyon megterheli a helyieket, így úgy döntöttek, falat húznak a tópartra, hogy ezzel csökkentsék a szelfizési kedvet.

Volt fal, nincs fal

Nyár elején a tó legnépszerűbb pontján egy csúnya fafalat építettek a helyiek, így próbálták meg kiiktatni a legnépszerűbb szelfipontot, ahol mindig sorban állnak a turisták. A fal csak egy kísérlet volt, amit végül elbontottak, de a helyiek mai napig tiltakoznak a rengeteg utazó miatt, ezért a polgármester ígéretet tett: harmadára csökkenti a faluba érkező turistabuszok számát.

Forrás: BBC

AMI MÉG ÉRDEKELHET