5 életveszélyes túraútvonal, ami még a tapasztaltak számára is végzetes lehet

Fő az óvatosság.

kokoda

Kokoda-ösvény, Pápua Új-Guinea – Fotó: Shutterstock

A túrázásra a legtöbben egy nyugodt, kellemes időtöltésként gondolunk, egyes útvonalak viszont jóval több veszélyt rejtenek magukban, mint amit feltételeznénk. Mutatunk öt olyan túrautat, ahol egyetlen rossz lépés is katasztrófába torkollhat, így még a tapasztalt kirándulóknak is nagyon körültekintőnek kell lenniük.


Huashan-hegy – Kína 

Kína nem szűkölködik természeti látnivalókban, ám az ország egyes látványosságai esetében a szépség nem minden: ilyen a Pekingtől délnyugatra található Huashan-hegy is, mely a világ egyik leghalálosabb célpontjának számít. A Huashan-hegy Kína öt nagy hegyének egyike, és mivel sok utazó szereti kihívások elé állítani magát, ezért sajnos a balesetek száma sem elenyésző.

A hegyen több túraútvonal is kanyarog, a szóban forgó veszélyes pálya a déli oldalon, több mint kétezer méteres magasságon futó „deszkás sétány”. A fadeszkákból álló szakaszon évente legalább 100 ember veszíti el életét, mielőtt pedig a turisták nekivágnának, egy felelősségvállalási nyilatkozatot is alá kell írniuk.

Egy másik necces útvonal is létezik Kínában: Falra másznak Kína egyik parkjában a vásárlás miatt az emberek

Washington-hegy – Egyesült Államok 

Az Egyesült Államok északkeleti csücskében található Washington-hegy közel kétezer méteres magasságával nem mondható a világ legmagasabbjának, éppen ezért sokan meglepődnek azon, hogy mennyi halálos kimenetelű baleset köthető hozzá. Ennek okát a hegyen süvítő, rendkívül erős szélben kell keresni: a Washington-hegy tartja ugyanis a legdurvább, hegyeken tomboló szelek világrekordját. A legerősebb szél a 372 km/órás sebességet is elérte, ezért érdemes nagyon is körültekintőnek lennünk kirándulás közben.

A Google Térképre se mindig éri meg hallgatni: A Google Térkép útvonalát követte, helikopterrel kellett kimenteni

Kokoda-ösvény – Pápua Új-Guinea 

Pápua Új-Guinea keleti részén fut végig a közel 100 kilométer hosszú Kokoda-ösvény, ami olyan vékony, hogy két ember sem fér el rajta egymás mellett. Az ösvényt sokan egy második világháborús csatahelyszínként ismerik, mivel 1942-ben itt mérték össze erejüket a japánok és a – legfőképpen ausztrálokból álló – szövetséges csapatok.

A megközelítőleg kétezer méter magasan futó pályát a turisták átlagosan 4-12 nap alatt tudják teljesíteni, de a gyakorlott helybéliek akár három nap alatt is lezavarják. A trópusi viharok és a forróság viszont nagyban meg tudja nehezíteni a közlekedést, nem beszélve az esetleges trópusi betegségekről – hívja fel a figyelmet rá a Travelo.

Half Dome – Egyesült Államok 

A kaliforniai Sierra Nevada-hegységben található Yosemite Nemzeti Parkban magasodik a világ egyik leghalálosabb turistalátványossága. A Half Dome néven ismert sziklaképződmény 1500 méter magas csúcsára egy húzós, 5 kilométeres túra vezet fel. Ennek legveszélyesebb szakasza a csúcs alatti, nagyjából 120 méter hosszú, szinte függőleges rész, mely a csapadék miatt gyakran csúszós. A Half Dome szikláján minden évben több tucat haláleset történik, ezeknek egy számottevő része ezen a csúszós szakaszon következett be.

Amennyiben ezek hallatán inkább itthon maradnánk: 6 csodás kirándulóhely, ha aktívan töltenéd a hosszú hétvégét

Moher-sziklák – Írország 

Az Írország keleti partján húzódó Moher-sziklák az ország egyik jelentős természeti látványosságának számítanak. A sziklák főleg üledékes kőzetekből és homokkőből állnak, hírnevüket pedig többek között az itt fészkelő madarak sokaságának köszönhetik: 29 madárfaj mintegy 30 ezer egyede fészkel a meredek sziklafalakon. Bár csodás látvány lehet a pihenő állatokat nézegetni, nem érdemes nagyon közel menni a peremhez, mert – rossz időjárás híján is – könnyedén lezuhanhatunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET