Milyen az igazi Középfölde?

Keresd fel a Gyűrűk Ura helyszíneit!

Fotó: Getty Images

Hihetetlennek tűnik, de már húsz éve, hogy A Gyűrűk Ura első részét moziban láthattuk. Peter Jackson trilógiája azóta szinte klasszikussá vált, az új-zélandi forgatási helyszínek pedig az egész világról vonzzák a rajongókat.

Bár a Gyűrűk Ura könyvek már közel 70 évesek, a legikonikusabb feldolgozásuk első része 2001-ben került a mozikba. A húszéves A Gyűrű Szövetségét és két folytatását, valamint az előzményként szolgáló A Hobbit filmeket is nagyrészt Új-Zélandon forgatták. A buja, zöld tájjal megáldott szigetcsoport egyike a föld azon ritka országainak, ahol még sok helyen érintetlen a természet, és a roppant szigorú, előremutató környezetvédelmi felfogásnak köszönhetően nem is engedik be a civilizációt ezekre a területekre. A filmekben több mint 150 különböző helyszín tűnik fel, a stáb mind az északi, mind a déli szigeten járt, és a helyi flóra védelmét rendkívül komolyan véve, a forgatás után igyekeztek mindenütt a lehető leginkább visszaállítani az eredeti állapotokat.

Hobbitfalva

Fotó: Unsplash

Matamata

A legfontosabb és legnépszerűbb látványosság Hobbitfalva, amelyet az északi szigeten, Matamatához közel találunk. Az eredeti díszleteket elbontották, hogy a jellegzetes, zöld dombokat visszaadják a legelésző bárányoknak, majd A Hobbit forgatásához visszaépítették. Ezeket utána meg is hagyták, és ma már egy egész tematikus parkot építettek köréjük.

Bilbó és Frodó otthona

Hobbitont lenyűgöző részletességgel dolgozták ki, a középföldei dombok közt megbújik az összes ismerős hobbit picike otthona, amelyek közül egyet, Zsáklakot (Bilbó és Frodó házát) belülről is bejárhatjuk. Nem messze innen találjuk azt a (mű)fát, ahol Bilbó 101. születésnapját ünnepelték, és néhány kedves kertet és egy vízimalmot is felfedezhetünk. A túra végén pedig ihatunk egyet a működő Zöld Sárkány Fogadóban.

Mordor

Fotó: Unsplash

Mount Ngauruhoe

A mordori jeleneteknek a Tongariro Nemzeti Park adott otthont, amely élőben is olyan baljós vidék, hogy Szauron csettintene örömében. A terület vulkanikusan rendkívül aktív, így a túrázókat elszenesedett talaj, furcsa geológiai képződmények és a résekből sziszegve felcsapó gőz fogadja. Itt láthatjuk a Végzet Hegyét is (Mount Ngauruhoe), ahol az Egy Gyűrű elkészült, majd el is pusztult.

Fangorn erdő

Szilszakáll lakóhelye egy mágikus erdő, az életre kelt fák, az entek birodalma. Fangornt (azaz a Snowdon erdőt) az ország déli csücskében, a híres Fiordland régióban találjuk, ahol jeges fjordok alakították a tájat. A jeleneteket Te Anau város környékén vették fel. Kihagyhatatlan fiordlandi látnivaló még a Ferenc József-gleccser jégbirodalma.

Völgyzugoly

A csodálatos tündeváros, ahol a Gyűrű Szövetsége létrejött. A forgatás ideiglenes épületei már nem láthatóak, de a Kaitoke Regional Park így is pont olyan csodálatos, hogy el tudjuk képzelni: tündék lakják. Völgyzugoly robusztus kapuja pedig még ma is áll.

Díszletek

Fotó: Facebook

The Weta Cave

A film nagy részét stúdióban vették fel, Wellingtonban. Weta Cave néven egy múzeumot is találunk itt eredeti Gyűrűk Ura ereklyékkel, a vezetett túrán pedig igazi kulisszatitkokkal is megismerkedhetünk.

Hangi

Az őslakos maorik hagyományos étele, amelyet a föld alatt készítenek el. A nyers alapanyagokat (leginkább halat és édesburgonyát) levelekbe csomagolják, egy gödör aljára tett, forró, tűzből kivett kövekre helyezik, nedves ruhát tesznek a tetejére, majd betemetik, ahol néhány óra alatt puhára és füstös aromájúra párolódnak.

Beutazási infók

Hogy Új-Zéland megőrizze egyedi flóráját és faunáját, és senki ne hurcolhasson be nem őshonos fajokat, bizonyos dolgokat nem vihetünk magunkkal az útra: például élelmiszert, különösen zöldséget, gyümölcsöt és húst. Sáros, földes dolgainkat még otthon tisztítsuk meg, különben elveszik a reptéren. Mindig tájékozódjunk az aktuális szabályokról!

AMI MÉG ÉRDEKELHET