3 villámgyors karácsonyi desszert, amit aznap is elkészíthetünk

Ha az utolsó pillanatra maradt volna minden.

kuglóf
Shutterstock

Nyakunkon a karácsony, ilyenkor pedig sokan órákat töltenek a konyhában azért, hogy időre meglegyen az ünnepi vacsora. A sütemények elkészítése gyakran több órát, napot is igénybe vehet, de erre nincs feltétlenül ideje mindenkinek: mutatunk pár egyszerű desszertet, amit akár pár órával az étkezés előtt is elkészíthetünk.


Almás-zabkekszes crumble – 1 óra

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (egy 15 x 25 centiméteres tepsihez)

Az almás alaphoz

  • 4 db alma
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 60 g vaj
  • 50 g barna cukor
  • 1 ek finomliszt

A tésztához:

  • 100 g fahéjas zabkeksz
  • 90 g zabpehely
  • 100 g finomliszt
  • 80 g aprított dió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 190 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája

Így készítsük el:


  • Hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra az almát, majd egy tálban keverjük össze a cukorral, a fűszerekkel és a liszttel. Rakjuk a sütőtál aljára és morzsoljuk rá a vajat.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze, majd morzsoljuk rá az almaréteg tetejére.
  • Ez után csak rakjuk be a tálat a sütőbe, a desszert nagyjából 30-35 perc alatt elkészül.

(recept: Street Kitchen)

Erről a trükkről hallottál már? Ezzel a nevetségesen egyszerű trükkel napokig puha marad a karácsonyi süteményed

Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal – 1 óra + 30 perc hűtés

Hozzávalók:

A kompóthoz:

  • 400 g fagyasztott meggy
  • 200 ml vörösbor
  • 10 g pektin
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0,5 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt gyömbér

A syllabubhoz:

  • 250 ml pezsgő
  • 100 g kristálycukor
  • 1 db citrom leve
  • 500 ml tejszín

A ropogós réteghez:

  • 1 csomag fahéjas zabkeksz (215 g)

A forró csoki sem bonyolult: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Így készítsük el:

  • A meggykompóttal érdemes kezdenünk. Ehhez egy lábasban melegítsük fel a bort és a gyümölcsöt, egy kis tálkában pedig keverjük simára a pektint és a cukrot. Amint felforrt a gyümölcs, adjuk hozzá a fűszereket és a pektines cukrot, keverjük el, majd sűrűsödésig főzzük (4-5 perc). Ha összeállt, hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez alacsony hőfokon melegítsük össze a pezsgőt, a citrom levét és a cukrot, amíg a cukor el nem olvad. Tegyük félre, hogy ki tudjon hűlni. Eközben verjük fel a tejszínt, és anélkül, hogy abbahagynánk, apránként adjuk hozzá a kihűlt pezsgőt.
  • A tálaláshoz egy-egy pohárra lesz szükségünk. A pohár aljára tegyük a meggyet, szórjuk rá a durvára morzsolt kekszet, majd kanalazzuk rá a pezsgőhabot. Ezt követően rakjuk a hűtőbe legalább egy fél órára, és a vacsora végén kiszedhetjük onnan.

(recept: Street Kitchen)

Narancsos-kávés mini kuglóf – 40 perc + 30 perc pihentetés

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g puha vaj
  • 300 g liszt
  • 170 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db narancs
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 ek instant kávé
  • 2 ek kandírozott narancshéj

A krémhez:

  • 200 g mascarpone
  • 2 ek porcukor

Ha mellé valami finomat is kortyolgatnánk: Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz

Így készítsük el:

  • A mini kuglófhoz keverjük habosra a puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojásokat egyesével adjuk hozzá. A lisztet, a sót, a sütőport és a kávét egy tálkában keverjük össze, majd három adagban keverjük hozzá a tojásos masszához.
  • Amikor már szépen összeállt a tészta, reszeljük bele az egyik narancs héját, és facsarjuk bele mindkettő levét, illetve adjuk hozzá a kandírozott narancshéjat is.
  • A szilikonformákba kanalazzuk bele a tésztát úgy, hogy csak a forma kétharmadát töltsük fel. 180 fokos sütőben mindössze 20-22 perc alatt elkészül. Hagyjuk őket kihűlni.
  • Eközben a mascarponét a cukorral együtt habosítsuk ki, töltsük a keveréket egy habzsákba, majd a kihűlt kuglófok közepébe nyomhatjuk a krémet.

(recept: Street Kitchen)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET