Gyógyuló bolygó – 10 dolog, amit a járványból profitáltunk

Nézzük mindennek a jó oldalát!

Az elmúlt hónapok bezárkózásának van jó oldala is: az anyatermészet hálás. Az élet új utat tör magának az ember hagyta lábnyomok felett.

A koronavírus soha nem látott változásokat hozott az életünkbe. Az országokhatárok bezárultak, a repülőgépek a földön maradtak, a közlekedési dugók megszűntek, miután 2 milliárd ember otthon maradni kényszerült. Ilyen mértékű leállásra még sosem volt példa azon a földön, amelynek az emberiség már a 75%- át elhódította magának a természet és a vadvilág elől. Míg a városok elcsendesedtek, addig a természet továbbra is teszi a dolgát, éli a min- dennapjait. A tudósok figyelmeztetnek arra, hogy négy hónap távlatából messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, ám az bizonyos, hogy bolygónk lélegzetvételnyi szünethez jutott, és regenerálódni kezdett. Hogy miképp, arra következzen most 10 érdekes példa a nagyvilágból.

1. Stresszes óriáspandák

Pixabay.com

Az óriáspandák földünk legritkább medvefajának számítanak, csupán 1600 példány él belőlük Délkelet-Ázsia vadonjaiban. Érzékeny élőlényekről lévén szó, nagyon nehéz őket mesterséges körülmények között szaporítani annak érdekében, hogy a faj ne haljon ki. A hongkongi Oceanic Park állatkertben idén tavasszal csoda történt. Két felnőtt panda tízévnyi sikertelen kutatói próbálkozás után végre egymásra talált, ráadásul teljesen természetes úton. A gondozók szerint ez egyértelműen annak köszönhető, hogy az állatkert bezárt, és a pandáknak végre nem évi 6 millió látogató szeme előtt kell élniük a mindennapjaikat. Az eset reményt ad arra, hogy egy kihalóban lévő állatfaj újra gyarapodásnak induljon.

2.  Tisztább levegő a tisztább tüdőért

A koronavírus okozta lezárások miatt Európában havi 67 millió fővel, míg az Amerikai Egyesült Államokban 40 %-kal esett vissza a légiutas-forgalom. A közlekedés ilyen mértékű csökkenése már önmagában is jelentős hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására, amit csak tetézett az, hogy számos környezetszennyező gyár is leállt egy időre. A NASA által közzétett felvételeken egyértelműen látható, hogy Kína légköre például jelentősen megtisztult. Csak ebben az országban 50%-kal kevesebb szén-monoxidot és nitrogén-oxidot mértek az előző időszakhoz képest, de New York, Barcelona és több más metropolisz is tisztább levegőhöz jutott. A jobb levegőminőség az asztmás és légúti megbetegedések csökkenését eredményezi, ez eddig 4 ezer öt év alatti gyerek és 73 ezer felnőtt életének megmentéséhez járult hozzá indirekt módon Ázsia legnagyobb országában.

3. Bátor oroszlánok

www.instagram.com

Login • Instagram

A közelmúltban az aszfaltos úton pihenő oroszlánokat fotózott le a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park biztonsági őre. Az embertől egyébként meglehetősen óvakodó nagymacskák maximum akkor szoktak az utakra merészkedni, amikor azok melegebbek a természetes talajnál, most viszont bátran sütkéreztek a napfényben. Sőt, a golfpályákon az oroszlánok mellett a hiénák is megjelentek és visszafoglalták maguknak az ember puha játszóterét. A Kruger Nemzeti Park évente 900 ezer turistát fogad, ám március óta zárt kapuk mellett csak a napi létfenttartáshoz szükséges feladatokat látja el a személyzet az ott élő állatok védelmében.

4. Velence csatornái

A turizmus visszaszorulása nem várt fordulatot hozott az olyan városokban is, ahol korábban zsúfolásig teltek voltak az utcák látogatókkal. Velencében évente mintegy 30 millió turista fordul meg a Sóhajok hídján, vagy vár arra, hogy egy gondolás elvigye egy körre – ám most konganak az utcák az ürességtől. A helyiek szerint a leállás miatt a csatornák vize elképesztő tisztaságot mutat, és újra lelátni a víz aljára, ahol a moszatok mellett apró halak és rákok is tanyáznak. A csendes időszakot a hattyúk is élvezik, e madarak korábban a csónakok és turisták zaja elől a városhatáron kívülre szorultak. Most a bámészkodók helyett békésen sütkéreznek az azúrkék velencei víziutakon.

5. A Himalája csúcsai

pixabay.com

Az indiai Dzsalandárban 30 éve nem volt példa arra, hogy látni lehessen a várostól 160 kilométerre fekvő Himalája csúcsait. A tiszta levegőnek köszönhetően azonban a helyiek ismét élvezhetik a havas hegyek látványát, amelyek megmászását a nepáli hatóságok bizonytalan időre be is tiltották. A világ legmagasabb csúcsa, a Mount Everest így zárva tart a hegymászók előtt, amire a 2015-ös földrengés óta nem volt példa. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ legmagasabb hegyvonulatát csak a tavalyi évben 5 tonna szeméttől szabadították meg, nem is baj, ha a Himalája és környéke egy darabig mentesül a környezetszennyezéstől, és kap egy kis időt a regenerálódásra.

6. Horgonyt le!

Az óceánjáró hajók régóta a klímakutatók kereszttüzében állnak. A világ mintegy 90 ezer „lebegő városa" naponta és egyenként 150 tonna olajat éget el, továbbá mintegy 50 liternyi veszélyes kémiai hulladékot termel. A hajók környezetszennyezése elsősorban a tengerek élővilágát érintik negatívan. Csak Hawaii közelében az elmúlt évti- zedekben 80 végzetes kimenetelű bálnával ütközést regisztráltak, és sejthető, hogy a valós szám ennek a többszöröse. Az tengerjáró hajók leállásával enyhültek a felszín alatti durva zajok, így nem fenyegeti az óceánok emlőseit a „karam- bol" veszélye, ami reményt adhat a veszélyeztetett fajok, így a kék és északi simabálna populációjának növekedésére is.

7. Remény a sünöknek

Az Egyesült Királyságban a sünök a legnépszerűbb emlősnekszámítanak, de számuk a közúti gázolások miatt az elmúlt évtizedben olyannyira lecsökkent (30%), hogy ma már a veszélyeztett fajok közé tartoznak. Most, hogy a járvány miatt sokan csak a legszükségesebb teendők miatt ülnek be az autójukba és a kerékpározás is egyre népszerűbb közlekedési alternatíva lett, tüskés barátaink számára új távlatok nyíltak a szigetországban.

8. Halkuló Föld

Talán az egyik legváratlanabb és legszokatlanabb következménye a világjárványnak, amit azonosítani tudtak a közelmúltban, hogy az ipari termelés és a tehergépjármű-forgalom visszaszorulása miatt egyharmadára csökkent a föld szeizmikus háttérzaja. Ezáltal lehetővé válik a tudósok számára az enyhébb szeizmikus események, mint például egy-egy kisebb földrengés tanulmányozása, hiszen a zaj csökkenésével ezek az esetek is fennakadnak a műszerek érzékeny szűrőjén.

9. Állati turizmus

pixabay.com

Barcelona, Sagrada Família

A világ számos pontján különleges látogatókat jelentettek. Barcelonában a Sagrada Família előtti placc, amelyet évente 30 millió turista koptatott évente, most a katalán vaddisznók kopogásától hangos. A coloradói Boulderben pumák portyáznak új lakóként a lezárt övezetekben, a híres San Franciscó-i Golden Gate hídnál prérifarkasok piknikeznek a padok mellett, míg Thaiföldön a Phuket melletti tengerpartokon újra megjelentek a kérgesteknősök és elkezdtek fészket rakni. November óta 11 teknősfészket találtak a tengerbiológusok, amire az elmúlt öt évben nem volt példa.

10. Arizónai erdők védelme

pixabay.com

Egyesült Államok, Arizóna

A világ legnagyobb erdőtüzeit az esetek nagy részében az ember okozza egy véletlenül eldobott cigarettacsikkel vagy egy nem megfelelően eloltott tábortűzzel.elően eloltott tábortűzzel. A tűz miatt nemcsak értékes zöldterületek lesznek semmivé, de élő- lények százezrei is elveszítik az élőhelyüket. Az amerikai Arizona állam hat nemzeti parkjában június 30-ig teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el: a kültéri sütögetések korlátozása amellett, hogy a társadalmi érintkezés lehetőségeit is csökkenti, az erdők élővilágának védelmében is fontos szerepet játszik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET