5 csodabogyó az őszi erdőből

Varázsbogyók, antioxidánsbombák, ízletes, színes finomságokat, amelyeket az őszi erdő tartogat számunkra.

Fotó: Shutterstock

Az őszi gombaszezon, a szőlőszüret, az alma- és diószedés mellett érdemes bogyóbeszerző túrára is elindulnunk! Na de mi ehető, és mire jók ezek a színes kis termések?

Az őszi erdő színes leveleinek csodás palettáját izzó vörös és kék bogyók is tarkítják. Persze vannak mérgező bogyók is, melyeket jobb elkerülni, de most az ehető, sőt kifejezetten immunerősítő vadgyümölcsöket mutatjuk meg. Ahogy a gombaszedésnél, a vadtermések szüretelésénél is van egy limit, amit nem léphetünk túl: a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő.

Savanykás húsos som

Fotó: Shutterstock

Ez a gyönyörű növény és bogyója az erdő éke, és az egyik legrégebbi őshonos növényünk, leginkább az olajbogyó formájára és a vörösáfonyára hasonlít. Hegyvidéken a déli lejtők erdeiben találhatjuk meg. Egy-egy bogyó mérete két centistől akár a szilvaméretűig is terjedhet. Íze savanykás, és nyersen van benne a legtöbb vitamin, de nagyon finom, jellegzetes ízű, fanyar lekvárt (más gyümölccsel együtt érdemes befőzni), szörpöt és kompótot is lehet belőle készíteni, sőt aszalva is el lehet tenni. Nagyon magas C-vitamin-tartalma miatt erős antioxidáns és hatékony immunerősítő.

Óvatosan a fekete bodzabogyóval!

Fotó: Shutterstock

A bodza virágát már jól ismerjük; a tavasz végének, nyár kezdetének jele, amikor eljön a bodzavirág-szüret. De mi a helyzet a bodzabogyóval? A növény őszre beérő fekete bogyóiból gyógyszert, pálinkát, szörpöt és lekvárt is készítenek. Bár a bogyónak nagyon magas a flavonoid tartalma (mint az összes sötét, lilás termésnek), vigyázni kell vele: virága és fekete termése főve ehető, nyersen azonban a termése és legfőképp a benne lévő mag mérgező! A terméséből készült gyógylekvárt egyébként náthára ajánlja a népi gyógyászat – erősítőként és izzasztóként is alkalmazható, de enyhe hashajtó hatással is bír, ezt is érdemes figyelembe venni.

Szívvédő galagonya

Fotó: Shutterstock

Másik őshonos növényünk termését, a galagonyát még azelőtt érdemes leszedni, hogy megcsípné a dér, tehát pont ellentétesen, mint ahogy a csipkebogyónál megszoktuk. A növényből kivont hatóanyagok szívregeneráló és értágító hatásúak, igazoltan hatásos szívgyógyszer. A galagonyabogyót nem szokták nyersen fogyasztani, inkább lekvárt főznek belőle. A szívgyógyító teához a növény virágát szokták felhasználni.

Sokoldalú csipkebogyó

Fotó: Shutterstock

A csipkebogyó is régi gyógynövényünk, ráadásul még finom is. Magas A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin-tartalma miatt tökéletes immunerősítő. A csipkebogyótea, -szörp és -lekvár jó, ha része az őszi étrendünknek, mert remekül feltölti a vitaminraktárainkat. Kevesen tudják, hogy a belőle készült tea nemcsak megfázásra jó, hanem ízületi gyulladás ellen is hatékony, szabályozza a vércukorszintet és segíti a zsírok lebontását.

Rákmegelőző kökény

Fotó: Shutterstock

A kökénybogyó épp oly sokoldalú, akár a csipkebogyó. Magas a C-vitamin-tartalma és a rengeteg benne lévő flavonoid (ellagsav) miatt a rákmegelőzésben és az érrendszer regenerálásában is kiemelkedő. A gyümölcsében lévő polifenol flavonoid képes megkötni a vasat, így jó vérképző is, míg a bogyó fokozza az anyagcserét, azaz vízhajtó hatású.

AMI MÉG ÉRDEKELHET