5 hasznos tipp, hogy ne fájjon a hasad utazáskor

Egy elhúzódó gyomorrontás, sok ülésből fakadó diszkomfort és a kialvatlanság megkeserítheti az egész utazást...

Fotó: Shutterstock

A világjárás egyfajta lélekterápia, ami – ha emésztési problémáid vannak –, könnyen fárasztó tortúrává válhat. Ha azonban okosan felkészülsz az esetleges kellemetlenségre, tökéletes kiruccanásra számíthatsz.

„Ha kimozdulsz otthonról, a szokásos rutinod drasztikusan megváltozik” – mondja az amerikai Megan Barnett, okleveles táplálkozási specialista. Másképpen alszol, eszel, nem szedsz vitaminokat és az edzés is elmarad, ami aztán felboríthatja a szervezeted alapvető funkcióit, különösen az emésztést. Főleg, ha másik időzónába repülsz, ami a hangulatodra is negatívan hathat, a cirkadián ritmus felborulása miatt. Miért ne tennél ellene, hogy minden jól menjen?

1. Ezek az ételek a barátaid

Igaz, hogy kimondottan kényelmes a gyorséttermekben, benzinkutakon, reptéri büfékben valamit gyorsan bekapni, vagy egy szendvics automatából az éhségedet csillapítani, de ezzel nagyon sokat ártasz magadnak. Az itt kapható kaják többsége tele van üres kalóriával, cukorral és feldolgozott összetevőkkel, amelyek puffasztanak és lenyomnak. A legjobb, ha tápanyagdús, mégis könnyen hordozható finomságokkal készülsz, mint például a dió, a mazsola, a kemény tojás, a felszeletelt gyümölcs, vagy valamilyen egészséges zöldségcsipsz – ha van időd rá, utóbbit otthon is elkészítheted. A tonhal teljes kiőrlésű kenyérrel remek fehérjeforrás, és az előre felvágott zöldségek, gyümölcsök hűtőládában hosszú ideig elállnak, de levegőtől elzárva szobahőmérsékleten is sokáig frissek maradnak. A koktélparadicsom, a zeller és a sárgarépa különösen jó ötlet, akárcsak az utazóbarát hummusz mártogatós.

2. Fokozott hidratálás

Fotó: Shutterstock

A folyadék nem csak otthon, de utazáskor is elengedhetetlen! A légi közlekedés különösen kiszáríthat, akárcsak a tengerparti koktélok. A folyamatos hidratáltság szépen egyensúlyban tartja az energiaszintet, megelőzi a betegségeket és kiüríti a méreganyagokat. A szakemberek azt javasolják, hogy már utazás előtt három-öt nappal érdemes növelni a bevitt vízmennyiséget. Legjobb, ha a mentes ásványvízen kívül beszerzel egy cukormentes, elektrolitos sportitalt, pezsgőtablettát (ezt magaddal viheted a repülőre is), amely segíthet fenntartani a szervezet hidratációs egyensúlyát az utazás előtt.

3. Fókuszban a rostok

Amennyiben elegendő rostot eszel a kiruccanás során, kevesebb emésztési problémád lehet. A legtöbb ember csak körülbelül 16 gramm rostot eszik naponta, ehhez képest 25-36 grammot javasolnak a szakemberek, amit a következőképpen vegyél magadhoz:

– Oldhatatlan rostok: azok az élelmiszerek, amelyek nem oldódnak vízben, tehát anélkül mozognak az emésztőrendszerében, hogy felszívódnának, lebomlanának. Megtalálhatók a zabban, almában, babban és a csicseriborsóban (humuszban).

– Oldható rostok: vízben oldódnak és viszkózus géllé válnak, segítenek eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből és kordában tartják a koleszterinszintet. Megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben, burgonyában, avokádóban és a friss zöldségekben.

Fontos azonban, hogy a túlzott rostfogyasztás is egészségtelen, így mindig figyelj a helyes arányra, mert az is diszkomfort érzetet nyújthat, puffaszt és görcsöket okozhat, ha sokáig ülsz egy helyben és nem mozogsz.

4. Kevés és helyi

Fotó: Shutterstock

A rendszeres étkezés – még akkor is, ha időzónák között mozogsz – segít megőrizni az energiaszintet, megelőzni a vércukor ingadozást, miközben támogatja a szervezet megfelelő táplálását. Nyaralás közben előfordulhat, hogy dupla vagy tripla mennyiséget eszel, esetleg nehéz ételeket kóstolsz, de jobb, ha nem teszed – már, ha jól akarod érezni magad a bőrödben. Inkább nézd meg a helyi specialitásokat és azokból készíts valami finomat, elkerülve a tipikus turistahelyeket, ahol sokszor főznek rossz, egészségtelen alapanyagokból. Így könnyebben megismerheted a helyi kultúrát és felesleges kalóriát sem viszel be, amitől a lelked is megnyugszik, hiszen nem kell az itthonlétet rögtön egy szigorú diétával kezdened. Amennyiben a szállodában vagy befizetve az étkezésre, igyekezz keveset enni, akármennyire is nehéz megállni az egésznapos evést.

5. Készülj fel!

Ha sokszor vannak emésztési problémáid utazások alatt, készülj fel: vigyél magaddal széntablettát (hasmenés ellen) és pár filter gyógynövényteát (menta, kamilla, citromfű), hogy bármikor készíthess egy friss, gyomornyugtató italt, ami átsegít egy nehéz éjszakán.

Szöveg: Sinkó Edit

Forrás: The Health

AMI MÉG ÉRDEKELHET