Hagyd otthon a gurulós bőröndöt, ha ebbe a városba utazol!

A világ egyik legszebb óvárosa, ahova több ezer magyar turista utazik évente.

gurulós bőrönd
Fotó: Shutterstock

Több cikket is írtunk már arról, hogy mennyire megváltoztak az utazási szabályok, van olyan desztináció, ahol a természetes környezet védelmében szigorítanak, és vannak városok, ahol az óváros állagmegóvása miatt hoznak ellentmondást nem tűrő előírásokat. Idén nyáron Európa egyik legnépszerűbb üdülőhelyén vezettek be új szabályt: kitiltották a gurulós bőröndöket.

Horvátországba végre visszatértek a turisták, és újra a 2019 előtti – vagyis a világjárványt megelőző – turistamennyiség lepte el Adria és Isztria partjait. Dubrovnik mindig is a legnépszerűbb úti cél volt a dalmát vidéken, de a Trónok harca miatt még felkapottabb üdülőhely lett. A város lakói megelégelték a tömeggel járó zajszennyezést, így bevezetik a gurulós bőröndök tilalmát az óvárosban.

Kézben viheted

Fotó: Shutterstock

Egyelőre annyi kedvezmény adtott horvát városvezetés a turistáknak, hogy kézben még bevihetik a gurulós bőröndöket az óvárosba, jövőre azonban már le kell adni poggyász-megőrzőkben a kerekes táskákat. Olyan terv is elhangzott a polgármester, Mato Franković részséről, hogy 2024-ben már a repülőtéren le kell adni a poggyászt, ha az óvárosba indulunk, majd később a szállásunkra kiszállítják a táskát – persze felárért cserébe.

Dubrovnik is kezd bekeményíteni: a Respect The City (Tiszteld a várost!) elnevezésű kampányában kitér arra is, hogy büntetéseket szabnak ki a szemetelő, csikket eldobáló és félmeztelenül mászkáló turistákra is.

A horvát kampányvideó, amiben kérik a turistákat, hogy tartsák be a helyi szabályokat:

youtu.be

Respect the City / City of Dubrovnik
AMI MÉG ÉRDEKELHET