A négyévszakos üdülőváros a Fekete-tengernél, amit alig ismernek Európában

Grúzia második legnagyobb városát érdemes feltennünk a térképünkre.

Az elmúlt 15 év városfejlesztési projektjei révén a grúz Batumi a Fekete-tenger egyik legkedveltebb nyaralási helyszínévé nőtte ki magát. Szubtrópusi éghajlatával, természeti, kulturális, valamint gasztronómiai örökségeivel pedig a város ideális desztináció azon utazók számára, akik nem teljesen, de egy kicsit mégis kimozdulnának a klasszikus Európából.


Az egyik legfőbb látványosságnak a település északi részén fekvő kikötőtől induló hét kilométeres tengerparti sétány, a Batumi Boulevard számít. Ez tulajdonképpen egy tengerparti szórakoztató központ is egyben, hiszen az útvonal mentén számos kert és park, bár és étterem, rengeteg különleges növény, de sportpályák, történelmi épületek, szökőkutak, valamint építészeti kincsek is helyet kaptak.

Annak ellenére, hogy Batumi nem feltétlen szerepel a legnépszerűbb úti célok listáján, a modern és a hagyományos építészetet ötvöző város a nyüzsgő kultúra, a történelem és a természet egyedi keverékét nyújtja azoknak, akik ellátogatnak oda.

Ráadásul a város nem csak a nyári strandolásra alkalmas: télen például síközpontok sokasága, ősszel bortúrák és madárles, tavasztól pedig különböző fesztiválok mutatják be Grúzia szépségét a turistáknak.

Üzbegisztánban is akad látnivaló: Az alig ismert üzbég település, ami egykor a Selyemút fontos állomása volt

A sokszínű turisztikai lehetőségeket jól ábrázolja, hogy 2023-ban Batumi rendezte meg a 30. World Travel Awards díjátadót, ahol a szakemberek kiemelték a város gyorsan növekedő turisztikai szerepét – és persze különböző természeti, valamint ember építette látványosságait.

Utóbbihoz tartozik például a macskaköves óváros, a tiltott szerelem történetének mentén felépített Ali és Nino szobrok, az asztronómiai óra, a Piazza tér, vagy éppen az Argo kábelvasút. A városban található továbbá Európa egyik legszebb botanikus kertje, a Batumi Botanical Garden, de akit érdekelnek a tengeri élőlények, az a helyi delfináriumba is ellátogathat.

Erről hallottál már? A Föld legnagyobb barlangja, amiben egy esőerdő bújik meg

Fotó: Shutterstock

Makhuntseti-vízesés

A természet szerelmeseinek ugyanakkor nem csupán a parkok nyújtanak programlehetőségeket, ugyanis a Kaukázus vonulatai és kanyonjai tökéletesek a kirándulásra, a nemzeti parkokban pedig betekintést nyerhetünk a helyi élővilágba. Az egyik legnépszerűbb látványosságnak a Makhuntseti-vízesés számít, ahonnan nincsen messze a Szívek kastélyaként ismert történelmi jelentőségű hely sem.

15 kilométerre Batumitól található például a római kori Gonio erőd, de lóhátra szállva bejárhatók a környék strandjai, folyói és hegyvonulatai is.

Ha Marokkót választanánk: Marrákesbe utaznál? 6 egyedi program Marokkó nagyvárosában

A kalandoroknak érdemes bebarangolniuk Adzsaria apróbb településeit is, ahol hamisítatlan grúz ételekből, borokból és mézből válogathatnak. A tradicionális grúz ételek közé tartozik például a gombócos khinkali, a nyársra tűzött húsos mtsvadi, a fehérboros chaqapuli, vagy a diópasztás-fűszeres előétel, a phkhali.

(Forrás: Euronews, turizmus.com)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET