Tradicionális inuit fogások a jég birodalmából

A legalapvetőbb ételek a fagyos szigetvilágból.

Eszkimó halász 1930 környékén, Fotó Hulton Archive/Getty Imagese
A leghagyományosabb grönlandi fogásokat ma már egyre nehezebb a helyieknek elkészíteni: a tundrák, sziklás partok és gyér növényzet alkotta sarkköri táj ősi gasztronómiája a felmelegedő vizek, az olvadó jégsapkák és a túlhalászat miatt veszélybe került. A grönlandi lakosság 88%-át kitevő inuit közösség régen alapvetőnek számító élelmiszerei a dán receptek hatására is egyre inkább kikopnak, pedig érdemes megismerni őket, hiszen kulturális szempontból is igazi különlegességnek számítanak.

Suaasat

www.instagram.com

A suaasat a hagyományos grönlandi konyha egyik legfontosabb étele: egy burgonyából, hagymából, rizsből vagy árpából és valamilyen húsból főzött, tápláló pörkölt, amit a legtöbbször fókahússal készítenek.

A klasszikus grönlandi fogást szimplán sóval és borssal fűszerezik, hozzávalói pedig a fagyos vidéken megtalálható legalapvetőbb alapanyagokból tevődnek össze.

Ezt olvastad már? 5 megdöbbentő skandináv étel, ami a legéhesebb turistákat is kihívás elé állítja

Muktuk

Getty Images

Az egyik legkülönlegesebb grönlandi snack és az őslakosok régi kedvence a bálna bőre és az alatta lévő zsírréteg.

A muktukot legtöbbször nyersen, durva sóval megszórva tálalják, és általában narválból készítik. Fogyasztása az inuit kultúrában hasonló szerepet tölt be, mint nálunk a borkóstolás – mivel leginkább a zamata és a textúrája miatt szeretik, sokan le sem nyelik, csak megízlelik.

Pézsmatulok

Getty Images

A Grönland jeges tundráin otthonosan mozgó pézsmatulok robosztus fejéről, íves szarvairól és bozontos bundájáról ismerhető fel – és persze arról, hogy sokszor két méter hosszúra és 450 kilósra is megnő.

A szigeten őshonos állományt jelenleg nem fenyegeti veszély, így legális rá vadászni. A pézsmatulok húsában leginkább azt szeretik a grönlandiak, hogy sokkal kevesebb benne a zsír, mint a sertéshúsban, de mégis szaftos, már-már vajas.

Általában félig átsütve, steakként tálalják.

Ne hagyd ki! 4 karácsonyi koszt a történelemből, ami nélkül nem létezett ünnepi lakoma

Sarki hófajd

Fotó: Shutterstock

A madár az Északi-sarkvidéken őshonos. Grönlandon minden télen új bundát vesz fel, ekkor tollazata a nyári barnásról hófehérre változik, innen ered neve is. Húsa a fácánéhoz hasonló, zsenge, vadízű és sovány – régen nyersen vagy főzve fogyasztották, és a belsőségeit is mindig feldolgozták valamilyen formában.

Manapság sokkal gyakoribb, hogy jól átsütve, ropogós burgonya mellett tálalják.

Nyúlhal ikra

Fotó: Shutterstock

Nyúlhal-kaviár

A nem mindennapi alakjáról könnyen felismerhető tengeri nyúlhal nagy számban megtalálható Grönland jeges vizeiben. Ízletes húsát általában füstölve vagy párolva fogyasztják, de a helyi ételkedvelők számára az ikrája még fontosabb, ami selymes és finom, sós, kaviárszerű ízvilággal rendelkezik.

Ez is érdekelhet: A mexikói mártás, ami 3 napig készül, és még a legjobb séfeket is megizzasztja

Vadon termő bogyós gyümölcsök

Shutterstock

Varjúbogyó

A grönlandi szélsőséges teleket csak kevés, szívós növény éli túl, ezért a helyi piacokon értelemszerűen nincs nagy választék, mint az enyhébb éghajlatú országokban.

A vad bogyós gyümölcsök azonban bőségesen teremnek Grönlandon is – ilyen például a fekete varjúbogyó, amiből legtöbbször lekvár készül. Hasonlóan elterjedt az élénkpiros alpesi medvebogyó, amit általában halételekkel szolgálnak fel, valamint a szeder és az áfonya.

A grönlandi bogyós gyümölcsök az inuitok étrendjének szerves részét képezik, és számos formában megtalálhatók a helyi konyhában.

(Forrás)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET