A grillezés aranyszabályai + 4 kicsi, hordozható sütő kempingezéshez

Könnyen használható kompakt eszközök, amelyek kis helyet foglalnak.

grill kemping
Fotó: Shutterstock

Aki szeret grillezni, minden olyan nyári napot megragad a sütögetésre, amikor nem esik az eső és nem fúj orkánerejű szél. Ha te is szeretnél tengerparton, hegytetőn, erdei tisztáson grillezni, akkor szerezz be egy könnyű súlyú, kicsi kis eszközt, amit gyorsan fel tudsz állítani bárhol. Ami mellé a grillezés aranyszabályait sem árt átismételni.

A grillezés és a BBQ aranyszabályai

  • Akár fával, akár faszénnel grillezel, mindenképp várd meg, amíg csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad (főleg a húsok), a külseje pedig szénné ég. Ennek a szakasznak az is a funkciója, hogy a grillkészülék teljesen átforrósodjon, mire rárakod az ételt!
  • Tartsd szemmel a parazsat és a húsokból csepegő zsiradékot is, mert utóbbi újra belobbanthatja a tüzet. Nagy grillezőkhöz már érdemes beszerezni egy csepegtető tálkát.
  • Kerüld a mérgező gyújtóanyagokat! Mindig erre szánt, professzionális anyagokkal tartsd a parazsat forrón, mindenképp kerüld a benzint, etanolt és a színes-fényes papírokat, mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.
  • A grillezéshez mindenképp a szén a legjobb, igaz, a száraz fa is megteszi, de akkor hagyni kell elégni.
  • Ha húst sütsz, hozzávetőleg 1 cm vastag legyen a szelet.
  • A húst sose szúrd fel villára, késre, ne így forgasd sütésnél, mert kifolyik a leve, és úgy nem marad szaftos.
  • Füstölt húsárut sose süss nyílt tűzön, mert káros nitrózaminok keletkeznek a magas hő hatására (olyan, mintha szénné égett húst ennél). Tehát a füstölt kolbászok helyett válassz kifejezetten grillezésre szánt árukat!
  • Soha ne hagyj égő, forró parazsat és nyílt lángot felügyelet nélkül!
  • Tűzgyújtási tilalom alatt erdőben még grillezővel sem szabad sütögetni!

Kicsi, hordozható grillezők utazáshoz, kempingezéshez


CMI összecsukható asztali grill

Ezzel egy nyaraló teraszán vagy egy erdei bungalóban is tudsz grillezni, lényeg, hogy legyen legalább egy piknik- vagy kempingasztal, amire ráteszed. (9499 Ft, OBI)

Popup Grill 280

Nyílt tűz felett és faszénparázzsal is használható ez a pop up grillező, amely 3 féle magasságba is állítható, és tapadásmentes teflonbevonata van. A grillező tartozéka még egy hordtáska és egy vállheveder, hogy könnyen vihessük a piknikhelyre. (8300 Ft, Mountex)

Barbecue Cazal Fire Pit

Ez a faszenes grill földre és asztalra is állítható, 46 cm átmérőjű, és összesen 3 kg az egész. A rozsdamentes acélszerkezet nagyon kicsire összecsukható, és tartozik hozzá még egy fogantyú, egy piszkáló és egy rácsos fedél is. (29 745 Ft, kempingshop.hu)

Campingaz Party Grill

Ez a Party Grill többfunkciós gázfőző tűzhelyként főzéshez és grillezéshez is használható. Kompakt és könnyen szállítható, hiszen kicsire összecsukható. Gázpalack nélkül 2,2 kg a súlya. (26 990 Ft, decathon.hu)

AMI MÉG ÉRDEKELHET