Gourmet örömök: francia gasztronómiai múzeum nyílt Dijonban

A francia ételek és borok múzeuma az ínyencek zarándokhelye lesz.

Fotó: Facebook

A franciák olyan büszkék az ételeikre és a vörösboraikra, hogy egy egész múzeumot szentelnek a finom falatoknak, na és persze elmesélnek mindent a gourmet termékek előállításáról is.

A dijoni Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin több évtizedes tervezés után nyílt meg a francia városban, amit már az első héten 18 000 látogató barangolt végig szájtátva. Legyen szó macaronról, burgundi borról, dijoni mustárról vagy a híres francia sajtokról, ebben a múzeumban mindenre fény derül, sőt kóstolások és főzőkurzusok is vannak.

Főzés, kóstolás, tanulás

Fotó: Facebook

A híres Ferrandi Paris Cooking School főzőtanfolyamai is elérhetőek a Cité Internationale de la Gastronomie & du Vinben, de ez nem minden! A kulináris központ 1750 négyzetméternyi kiállítási területet foglal magában egy új, dizájnos épületben, amely a város szívében fekszik, nem messze az UNESCO védelem alatt álló Burgundia borvidéktől (a Champagne borvidék mellett ez a legfontosabb borvidék Franciaországban) és a Route de Grand Crustól, amely a világ minden tájáról csalogatja a borrajongókat. Nem véletlen, hogy a múzeum Dijon belvárosában kapott helyet, hiszen aki kíváncsi a legjobb francia borokra, és ellátogat a híres szőlőket megnézni, az bizonyára könnyen rávehető egy interaktív kulináris kalandozásra is.

Mit kínál a múzeum?

A borkóstolások, előadások, degusztációk mellett gasztronómiai témájú filmeket is nézhetünk. A múzeumban négy különálló kiállítási pavilont állítottak fel, ebből az egyik most egy időszaki kiállítás „It's not cake: the secrets of French pastry" (magyarul átvitt értelemben Ez nem piskóta: a francia péksütemények titkai) címmel, ezen a részlegen a neves cukrász és csokoládéskészítő, Pierre Hermé kalauzolja el a látogatókat. A már fent említett főzőiskolában évente 110 tanulót avatnak majd be a francia konyha és cukrászat rejtelmeibe – a tanfolyam 2 műhelyben és angol nyelven zajlik. A Cave de la Cité borospincében több mint 250 különböző bort találhatnak a látogatók, ahol az École des Vins tartja a borkóstolókat. A borospincébe a világ minden tájáról érkeznek borok, de természetesen a burgundi borok vannak a főszerepben. Ha mindent megettünk és megittunk, akkor pedig a szakkönyvesboltban is ellézenghetünk órákig, és a kedvenc szakácskönyveket, tudományos műveket meg is vásárolhatjuk.


AMI MÉG ÉRDEKELHET