Átalakulnak a görög strandok, az egész világ követhetné a példájukat

A mediterrán országban több száz strandot tesznek mindenki számára elérhetővé.

görögország tengerpart strand
Fotó: Shutterstock


A mozgás- és látáskorlátozottak sok helyen sajnos nem jutnak el a strandon a vízig, ugyanis a homokban, a kavicson vagy a sziklákon mem tudnak biztonságosan közlekedni. Idén a görögök úgy döntöttek, több száz görögországi tengerpartot átalakítanak és olyan eszközöket biztosítanak, amelyekkel a fogyatékossággal élők is élvezhetik a tengerparti idillt.

Új változások vannak a görögországi strandokon, amelyeknek persze már régen meg kellett volna történniük, sőt az egész világ követhetné a görögök példáját. A távirányítós, kerekesszék-barát rámpák a mozgáskorlátozott nyaralók számára is lehetővé teszik, hogy élvezzék a tengerparti fürdőzést, ahol pedig nincs lehetőség rámpára, vagy mély a homok, ott felfújt kerekű kerekesszékekeket lehet igényelni.

Új korszak

Fotó: Shutterstock

Krétán ilyen kerekes széket igényelhetünk

A görög kormány a tervek szerint összesen 287 strandot építtet át az országban, ebből 147-et már át is adtak. Egyes helyeken épített rámpák vannak, hogy kerekesszékkel vagy babakocsival is könnyen megközelíthető legyen a tenger, ahol pedig mély homok van a strandon, egészen a vízig tartó vagy a vízbe lógó fa- és műanyagrámpákat tettek le.

Mindenkinek jár a tenger

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy élvezhesse a görögországi tengerpartot, a fürdést, a családja vagy a barátai körében pihenhessen, nyaralhasson. Az úszás sok mozgáskorlátozottnak az egyetlen olyan mozgásforma, ami kíméletes és jótékony, mindamellett ez a sport nagyban hozzájárul a testi-lelki egészség megtartásához, javításához.

Csak szép időben!

youtu.be

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Προσβάσιμες Παραλίες για όλους

A legtöbb helyen a Seatrac rendszert használják majd, ami egy távirányítós rámpából és egy kerekesszékből áll, amellyel a strandolók biztonságosan a vízbe juthatnak. Ennek a rendszernek a nagy előnye, hogy a mozgáskorlátozottak segítség nélkül is használni tudják. Az eszközök napelemmel működnek, minden vízálló, az egyetlen nehézség, amit meg kell majd szokniuk a mozgáskorlátozott strandolóknak, hogyan üljenek át a saját kerekesszékükből a rámpára erősített székbe. Utóbbit megfelelő magasságba lehet állítani, hogy kényelmes legyen mindenkinek. A Seatrac útmutatójában az áll, hogy kizárólag szép időben, nyugodt tengeren lehet használni az eszközt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET