Mamma Mia! Görög szigetek, ahol bárki dalra fakadna a nyáron

Ha már tervezgetnénk a nyaralást.

szantorini

A 2008-ban bemutatott musicalről nincs, aki ne hallott volna: a fülbemászó dalok és a kusza szerelmes történet mellett tagadhatatlan, hogy a filmben szereplő görög helyszínek is legalább annyira elvarázsolták az utazókat, mint Meryl Streep vagy Pierce Brosnan alakítása. A történet egyes jeleneteit Szkopelosz szigetén forgatták, mi most mutatunk 5 hasonlóan mesebeli helyszínt, ahol részesedhetünk a Mamma Mia! életérzésben.


Mílosz 

A közelmúltig meglepően kevesen hallottak Mílosz vulkanikus szigetéről – ők pedig igyekeztek megőrizni maguknak a gyönyörű célpont titkát. Ez teljesen érthető, hiszen Mílosz több mint hetven strandja valószínűleg a teljes görög szigetvilág egyik legérintetlenebb és legváltozatosabb partvonalán fekszik. Vulkanikus mivoltából adódóan a sziget környékén számos víz alatti barlang, érdekes sziklaalakzatok és dimbes-dombos tájak gazdagítják a felfedezésre váró természeti kincsek csoportját.

Mindemellett ezen a környéken találták meg még 1820-ban azt a görög szobrot, amit ma milói Vénuszként ismerünk, a színes házikók és a miloszi katakombák révén viszont nem kell a párizsi Louvre-ig utaznunk azért, hogy egy kis történelemmel találkozzunk.

Ídra 

A teljesen autómentes övezetnek számító és műemlékvédelem alatt álló Ídra, vagy ismertebb nevén: Hydra, közel száz éve inspirálja a művészeket.

Ahogy a hamuesgyemant.hu is kiemeli, az 1960-as években Leonard Cohen is a szigeten telepedett le, ma pedig kiemelkedően izgalmas képzőművészeti közeg gazdagítja alkotásaikkal Ídrát. A kulturális pezsgés kárpótol a kiépített strandok hiányáért, autók híján pedig kipróbálhatjuk milyen szamárháton közlekedni. A sziget növényzetét bár megkárosította a fakitermelés és a tűzvészek is, mostanra sok helyen visszanőttek az olajfák és az eukaliptuszok.

Szími se rossz választás: A színes házikókkal teli görög sziget, ahol Európa egyik legszebb települése rejtőzik

Szifnosz 

Szifnosz a visszafogott luxus, a páratlan gasztronómia és az érintetlen partok tökéletes keveréke. A fazekasművészetéről is híres sziget klasszikus tavernáiban helyi agyagedényekben felszolgált specialitásokat – például csicseriborsó-krokettet és párolt kapribogyót – fogyaszthatunk, de persze választhatunk az újvonalas éttermek közül is. A friss alapanyagok itt izgalmas csavart kapnak, spagettin tálalt homárt és bébi tintahal-tempurát is kóstolhatunk a Mamma Miára annyira jellemző bőség jegyében.

Ráadásul a túrázóknak is tökéletes választás: az egyik legnépszerűbb útvonalnak a 100 km hosszú Sifnos Trail számít, ami mellett apró kápolnákat, ősi szentélyeket és csendes falvakat találhatnak a sportos utazók.

Szantorini 

Ugyan Szantorini szigete az ország egyik legfelkapottabb úti céljának számít, a szigeten egyértelműen átélhetjük a görög életérzést. Az elképesztő természeti csodákban bővelkedő célpont egy 3500 évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti mai arcát és kivételes borvidékét is.

Területén egyszerre vethetjük magunkat bele a pezsgő éjszakai életbe és fedezhetjük fel az eldugottabb részeken fekvő, nyugodtabb partszakaszokat is. A sziget keleti oldalán, több mint 350 méter magasan fekvő Thérát az ókori maradványok miatt érdemes meglátogatnunk; itt találhatók például a Pythios-templom és a Ptolemaiosz-szinház romjai is.

Pároszról nem is beszélve: A festői görög sziget, amit a Netflix álomcélponttá tett

Folégandrosz 

A hagyományos kávékultúrájáról híres Folegandrosz pont olyan kopár, mint ahogy azt neve is sugallja, amely ógörögül annyit tesz: „vaskemény”. A mindössze hét kilométer hosszú, hétszáz fős lakosságú szigeten nem találunk majd napozóágyakkal szegélyezett homokos strandokat, tiszta, kavicsos öblöket viszont annál inkább.

Hora fauljából egy kacskaringós út vezet fel a sziklák tetején található magányos Panagia-templomhoz, Chora erőddel körbevett településén pedig visszarepülhetünk a 13. századba. A szigeten számos apró (halász)falu található, Ano Meria településén például egy népművészeti múzeumban is körülnézhetünk – a túrázók örömére innen egyébként négy túraútvonal is indul.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET