Új törvénnyel védenék meg Görögország szabadstrandjait

A kormány szerint is az emberekhez tartoznak a strandok.

strand, napernyő

Görögországban már egy ideje feszült a helyzet a vállalkozások és a helyiek között. Tavaly országszerte tiltakozásba kezdtek a görögök, mert sérelmezték, hogy egyes cégek a profit elérése érdekében gyakorlatilag elveszik tőlük a szabadstrandokat. A kormány most szigorú bírságokkal és hatékonyabb ellenőrzési módszerekkel veszi fel a harcot velük, ezen felül pedig egy online platformot is létrehoztak a lakossági panaszoknak.


Tavaly már írtunk a Görögországban széles körben tapasztalt problémáról, miszerint több görög strand üzemeltetője egyre nagyobb nyilvános strandszakaszokat követel magának, ezeknek mérete ráadásul a helyiek elmondása szerint gyakran jóval meghaladja a törvényben engedélyezett értéket.

Mindemellett a panaszok szerint nem elég, hogy a cégek jogtalanul használnak egyes strandterületeket, a partszakaszokra sokszor illetéktelen operátorok települnek ki, akik a turistáktól abszurd összegeket kérnek el egy-egy napágyért, napernyőért.

Fotó: Nemanja O. / Unsplash

Emiatt Párosz szigetén például megalakították a Save Paros csoportot, melynek tagjai különböző akciók keretében hívták fel a figyelmet a régóta fennálló problémára. Ilyen volt például a Törölköző Mozgalom néven országszerte elterjedt kezdeményezés, mely során a helyiek törölközőket – és plakátokat – ragadva álltak ki a szóban forgó strandokra úgy, hogy egy forintot (vagyis eurót) sem fizettek érte.

A sztrájkolókat már tavaly sem hagyta figyelmen kívül a kormány, aki nyomozókat küldött az érintett területekre – ez az intézkedés viszont nem bizonyult annyira hatékonynak, mert az illetékes üzemeltetők gyakran mindent összepakolva menekültek el a nyomozók elől. Most azonban úgy tűnik, szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a szabadstrandok védelmének érdekében.

Pároszon forgatták egyébként az Egy napot: A festői görög sziget, amit a Netflix álomcélponttá tett

Fotó: Kalman Nemet / Unsplash

Kosztísz Hatzidákisz gazdasági- és pénzügyminiszter az ekathimerini görög hírportál beszámolója szerint egy új törvénnyel állt elő azért, hogy biztosítani tudják a szabad hozzáférést a strandokhoz.

Az új szabályok kötelezik az üzemeltetőket arra, hogy az általuk használt strandterületeket elektronikus úton regisztrálják és koncesszió keretében az állam előre meghatározza az általuk használható területek méretét.

Továbbá létrehoztak napernyő- és nyugágymentes Natura régiókat is, amiket a környezet védelme miatt érinthetetlennek nyilvánítottak.

És erről hallottál már? A színes házikókkal teli görög sziget, ahol Európa egyik legszebb települése rejtőzik

Fotó: Nikos Zacharoulis / Unsplash

Az új szabályozás értelmében a hoteleket, éttermeket és egyéb helyeket üzemeltető cégek így kötelesek lesznek a strandok legalább 50 százalékát szabadon hagyni, különben egy akár 60 ezer euróig (nagyjából 23,7 millió forintig) terjedő büntetés ütheti a markukat.

Emellett drónokat is bevetnek majd az ellenőrzés céljából, de egy új online platformot is létrehoztak a lakossági panaszok számára.

A Boeinget érintő problémák a nyaralásokra is hatással lesznek: Árat emel a Ryanair, érdemes még most lefoglalni a nyári utat

A turistáknak is extra adóval kell számolniuk

A szabadstrandokat védő intézkedésekkel párhuzamosan Görögországban is bevezetik a turistaadót, ami igazából egy klímaadó lenne. Az országot ugyanis igencsak megviselik a különböző természeti katasztrófák, mint például a tavalyi erdőtüzek és áradások.

Ennek fejében a bevételt főleg az ilyen katasztrófák fedezésére fordítanák, mely szezon, illetve szállástípus függvényében 50 cent és 10 euró között mozog.

A klímaadóról itt írtunk részletesebben,

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET