A Google Térkép útvonalát követte, helikopterrel kellett kimenteni

Nem mindig jó ötlet a telefonunkra hagyatkozni.

Egy kanadai mentőcsapatnak az elmúlt hónapokban kétszer is bonyolult misszióra kellett indulniuk, miután az illetékes túrázók az analóg térképek helyett a Google Térkép alkalmazására hagyatkoztak. A novemberi eset során a túrázó egy, a valóságban nem létező útvonalat követett, aminek meg is lett az ára.


Kanada Brit Kolumbia tartományában, a Vancouver városától északra található Fromme-hegycsúcsra indult túrázni egy kanadai férfi, aki a Google Térkép segítségével igyekezett tájékozódni a természetben.

A hegycsúcsra ugyan több túraútvonal is vezet, de a Google Térkép furcsa módon viszont egy olyat is jelzett, ami a valóságban nem létezik.

A Kennedy-vízesés környékén jelölt út azóta lekerült a térképről, ugyanis errefelé ösvények helyett leginkább meredek sziklák találhatók – ráadásul a területen már halálos baleset is történt.

A New York Times szerint a túrázó a közel 1200 méter magas sziklaszirten látta be, hogy nem biztos, hogy jó helyen jár; ekkor telefonon keresztül hívott segítséget.

A férfinek nagy szerencséje volt, ugyanis, ha a mentőcsapat egy kicsit később ér a helyszínre, akkor a vastag erdőkkel borított tájra ereszkedő köd miatt egyáltalán nem biztos, hogy a mentőhelikopter képes lett volna megközelíteni őt.

Így is a két hegyimentőnek egy kisebb túrát kellett megtenniük azért, hogy megtalálják, mivel a sűrű erdő miatt nem látták pontos helyzetét.

A hegyimentők elmondása szerint a férfi ráadásul teljesen felkészületlenül vágott neki az útnak: ha például lett volna nála zseblámpa, sokkal jobbak lettek volna az esélyei. Mindenesetre nem ez volt az első eset, amikor a túrázók feltételezhetően a Google Térkép egyik útvonalát követték.

Szeptemberben egy túrázó konkrétan egy sziklába kapaszkodva hívta fel a mentőket, hangsúlyozva, hogy nem tudja, meddig képes még megtartani magát.

Ha különleges nemzeti parkokat barangolnánk be: 5 szokatlan nemzeti park, ahol bámulatos látvány fogad

A csapat ugyan nemrég már egy táblát is kihelyezett, ami a terület veszélyességére hívta fel a figyelmet, továbbra is azt tanácsolják, kirándulás közben ne a Google Térképhez hasonló digitális platformokra hagyatkozzunk – ha pedig mégis telefonunkat hívnánk segítségül, vannak túraspecifikus alkalmazások, melyek valós, többek által bejárt útvonalakat mutatnak a felhasználóknak.

Hasznos applikációkról mi is írtunk már: 5 praktikus alkalmazás, ami jelentősen megkönnyíti az utazók életét

Maggie Peikon, az Amerikai Túraszövetség szóvivője továbbá kiemeli, ha kirándulni indulnánk mindenképpen vigyük magunkkal a 10 legfontosabb kelléket:
  • elegendő vizet;
  • elsősegélydobozt;
  • megfelelő, kényelmes cipőt;
  • iránytűt vagy GPS-t és egy papíralapú térképet;
  • kalóriadús ételeket;
  • esőkabátot;
  • „túlélőkészletet”, azaz öngyújtót, zseblámpát és egy sípot;
  • kést vagy többfunkciós bicskát;
  • napolajat, napszemüveget és olyan ruhát, ami megvéd minket a napfénytől;
  • hálózsákot, illetve egy kisebb sátrat vagy bármi ponyvát, amit menedékként tudunk hasznosítani.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET