Már nem a Google Maps a legmenőbb térképes alkalmazás?

Az egyik versenytárs szépen lassan beelőz...

Fotó: Shutterstock

A TomTom sokkal szebb, részletesebb fotórealisztikus műholdképeket kínál a navigációs rendszereiben, mint a világ legismertebb térképes applikációja.

A holland szoftverfejlesztő és navigációs rendszereket gyártó cég, a TomTom magasabb szintre emeli a műholdképes térképeket – írja az Autoevolution nevű tech magazin. A TomTom persze ehhez a nagy dobáshoz új partnert talált, a Maxar Technologiest. A Maxar űrtechnológiai cég pedig képes arra, hogy jobb minőségű műholdas képeket szolgáltasson, pontosabban a legélesebb képeket, amelyek ma lehetségesek.

Jobb minőség, pontosabb kép

Fotó: Wikimedia

TomTom Go 710

A Maxar Technologies Vivid Advanced műholdas képei annyira élesek, nagy felbontásúak, hogy nehéz elképzelni, hogy az űrből, több ezer kilométer távolságból készültek és mégis ilyen profik. A Vivid Advanced és a Vivid Basic nagyszerű képei már elérhetőek, és bár úgy hirdetik, hogy lefedik az egész világot, azért még nem olyan nagy a lefedése, mint a Google Mapsnek. Az olcsóbb Vivid Basic verzió a legnépszerűbb keresési pontokon már részletes műholdas képeket mutat, de nem a világ minden zugában, ám a techcég folyamatosan bővíti a képeket.

Google vs. Vivid Advanced

A Vivid Advanced 30 cm-es felbontást kínál, míg a Google Maps (és a Vivid Basic) 50 cm-es felbontást. Ez a fotótechnika nyelvén azt jelenti, hogy ha letennénk egy 30 cm-es vonalzót az aszfaltra, akkor az egy képpontként jelenne meg a felvételeken. A fotókat képpontokként mérik, tehát egy 30 cm-es kép 300 dpi felbontású, azaz már elég jó minőségűnek tűnik – a műholdas képeknél (a technológia mai állása szerint) ez a legjobb képminőséget jelenti.

De a Google sem fog sokáig lemaradni, a cég már bejelentette, hogy hamarosan frissíti a Mapset, amivel még egyszerűbb lesz a saját helyünk meghatározása, tehát rögtön látni fogjuk, pontosan hol vagyunk. A pontosság mellett új szolgáltatásokat is kapunk: még több információt látunk majd a környezetünktől, mint eddig, látni fogjuk az átkelőket, zebrákat, aluljárókat és még sok más, közlekedést könnyítő funkciót.

AMI MÉG ÉRDEKELHET