Városok, amelyek szikla szélén egyensúlyoznak

Első ránézésre az ember nehezen hiszi el, hogy ép bőrrel megússza a városnézést.

Fotó: Unsplash

Ezek a lélegzetelállító képek akkor is tetszeni fognak, ha félsz a magasságtól és rettegsz a mélységtől. E városok létezése elképesztő mérnöki teljesítményről árulkodik, az állagmegőrzésről nem is beszélve, hiszen épületeik még évszázadok után is pompás állapotban vannak.

Hogy miért emeltük ki az állagmegőrzést? Ezeket az városokat, üdülőhelyeket évente rengeteg turista látogatja. Nyáron az utcák zsúfolásig tele vannak, de főszezonon kívül is sokan nézelődnek a kis sikátorokban vagy épp a tengerre néző hatalmas teraszokon csodálják a panorámát. Ez a terhelés pedig nincs jó hatással a többségében középkori településekre, melyeket nem ilyen nagy tömegek befogadására terveztek, így a helyiek rengeteget áldoznak a fenntartásra. Van persze a sziklavárosok között modern metropolisz is, amely annyiban mégis azonos a régen alapítottakkal, hogy épp olyan kivételes látványt nyújt. Egyelőre nézegessük az otthonunkból, a kanapén ülve ezeket a szép helyeket, de fel is vehetjük őket a bakancslistánkra, hogy amint lehet, személyesen is felfedezhessünk minél többet.

1. Lima, Peru

Fotó: Unsplash

Lima, Peru

A közel 10 milliós dél-amerikai nagyváros egészen hosszú szakaszon épült sziklára, csak éppen itt nem apró, mesebeli házikók lebegnek a kőtömbök szélén, hanem 10-20 emeletes toronyházak. A Costa Verde ( magyarul: zöld part) a Csendes-óceán partján fekszik, és a közeli Mirafloresből remek kilátás nyílik erre a városrészre. A parton rengeteg program- és sportlehetőség van, így ha jobban szemügyre vennénk a várost, tandem parasailingre és páros siklóernyőzésre is vállalkozhatunk.

2. Puszan, Dél-Korea

Fotó: Getty Images

Puszan, Dél-Korea

Puszan, Dél-Korea második legnagyobb városa, a Japán-tenger partján fekszik. Mivel kereskedelmi és gazdasági szempontból is fontos célállomás, ma már nagyon sűrűn lakják. A képen látható Haedong Yonggung buddhista templom a 14. században épült, és egy bizonyos Naong Hyegeunin azért építtette, mert álmában a tenger istene azt tanácsolta neki, építsen a sziklára egy templomot, így véget vethet az éhínségnek és visszatér a boldogság az emberekre, ha ezen a helyen imádkoznak. Ezek az épületek ma is a város legrégebbi és legszebb látványosságai, rengeteg turista zarándokol el hozzájuk.

3. Ronda, Spanyolország

Fotó: Unplash

Ronda, Sapnyolország


Andalúzia gyöngyszemének is nevezik ezt a lebegő várost, amely 739 méter magas épült. A Ronda az El Tajo Gorge néven is ismert településhez tartozik. A sziklákra épült városrésznek van egy mórok által épített régebbi és egy újabb része is. Az ezeket összekötő kőhíd – ami egyben a város szimbóluma is – 1793-ban épült. Ha pedig egy kis irodalmi kötődést keresnénk, jó ha tudjuk, hogy Hemingway nagyon inspirálónak találta a helyet, sokat tartózkodott itt, a sziklák tetején, s mivel a bikaviadalok nagy rajongója volt, sokszor járt a helyi arénában is.

Fotó: Unsplash

Ronda, Spanyolország


4. Castellfollit de la Roca, Spanyolország

Fotó: Getty Images

Castellofillit de la Roca, Spanyolország

Katalónia egyik leghíresebb látványossága ez a két folyó találkozásánál lévő sziklaperemre épült falu, melyet a középkorban alapítottak. A legrégebbi épület a 11. században épült Sant Salvador kolostor, ahonnan csodálatos látvány fogad: a Pireneusok vonulatai lélegzetelállítóak. A környéken rendszeresen lehet hőlégballonnal repülni, amit érdemes bevállalni, hiszen madártávlatból jól látható a sziklára épült falu és az egész vulkanikus környék.

5. Manarola, Cinque Terre, Olaszország

Fotó: Unsplash

Manarola, Cinque Terre, Olaszország

Manarola tulajdonképpen Riomaggiore része a Cinque Terrén, ahol külön öböl jut minden városrésznek. A házak mindenhol csodás színekben pompáznak, a keskeny sikátorokban sétálva pedig könnyen észrevehetjük, hogy minden ház teljesen más. Ez a diszharmónia teszi igazán különlegessé a tengerparti várost, amely a tenger fölött 25 méterrel magasodik, és a többi Cinque Terre településsel együtt 1997 óta az UNESCO Világörökség része. A tenger felől tökéletes a látvány, érdemes motorcsónakot bérelni és körbehajózni ezt a partszakaszt.

6. Sidi Bou Said, Tunézia

Fotó: Unsplash

Sidi Bou Said, Tunézia

Ez a tengerparti város Tunisztól mindössze 20 kilométerre van, így egy egynapos kirándulásnak tökéletes lehet a fővárosból. A Tuniszi-öböl legszebb városa, rendezett, szépen díszített házak és teraszok várják azokat, akik különleges panorámára vágynak. De itt találjuk Azzedine Alaȉa egykori divattervező házát is, amely ma már múzeumként működik és az egyik legérdekesebb látványosság a rengeteg bolt, kávézó, galéria, étterem és a hotelek pazar teraszai között. És, ha már egyszer Sidi Bou Saidban járunk, akkor a közeli, történelmi jelentőségű Karthágót sem szabad kihagyni.

7. Positano, Olaszország

Fotó: Unsplash

Positano, Olaszország

A nagyon kedvelt Amalfi-part egyik népszerű városa, amely szintén az UNESCO Világörökség része. A 11. században épült ki a település nagy része, melynek lakói kereskedelemből és halászatból éltek. Positano egészen a 16. századik gazdag kisvárosnak számított, majd hanyatlásnak indult, mert sokan elvándoroltak erről a gyönyörű környékről. A legendák szerint egyébként a város neve a latin pausa szóból ered, aminek jelentése: pihenőhely.

8. Szantorini, Görögország

Fotó: Unsplash

Szantorini, Görögország

A kék-fehér város egész Görögország szimbólumává vált. A sziget legnépszerűbb városát, Firát a vulkán kráterének szélére építették, míg Szantorini egy 5 szigetből álló vulkanikus szigetcsoport része, ahonnan igen jól látható a többi sziget is. A városka 200 kilométerre fekszik Athéntól, így egy egynapos kiruccanás keretében is érdemes felfedezni, ha nem egyenesen nyaralni jönnénk ide.

9. Bonifacio, Korzika, Franciaország

Fotó: Unsplash

Bonifacio, Korzika, Franciaország

Korzika legrégebbi városa, amely fontos kikötő már évszázadok óta, nem utolsó sorban a tengeri kereskedelem egyik fontos megállója Szardínia felé. A két sziget jelenleg mintegy 11 kilométerre van egymástól, köztük a Bonifacio-szorossal, ám egykor a két "fél" egy hatalmas vulkanikus szigetet alkotott, melyet egy gigantikus kitörés szakított ketté. A mítoszok szerint Bonfacio városát a 800-as években alapították, de a környékről már az Odüsszeiában is szót ejtenek.

10. Azenhas do Mar, Sintra, Portugália

Fotó: Getty Images

Azenhas do Mar, Portugália

Azenhas do Mar Portugália nyugati részén található, tulajdonképpen ez a népszerű Sintra város tengerpartja. A 800 fős halászfalut nyáron elárasztják a turisták, köszönhetően természetes kőmedencéjének, amelybe az óceán hullámai belemossák a vizet, az ott fel tud melegedni, így az Atlanti-óceán 15 fokos vizéhez képest mindenképp kellemesebb élmény. A falu összes háza fehér, vörös tetővel, mely rendezettségben van valami annyira megnyugtató...

AMI MÉG ÉRDEKELHET