Gibraltár – Két földrész között

A Földközi-tenger kijárata az egész világtörténelemben fontos szerepet kapott.

Fotó: Getty Images

A Gibraltári-szoros kapu Afrika és Európa között. Gibraltár városállam egy berber vezérről kapta a nevét 711-ben, most pedig Nagy-Britannia tengerentúli területe. A régió már önmagában az elhelyezkedésétől, szokásaitól és beszélt nyelvétől is érdekes , hát még a fordulatokkal teli történelmétől...

Gibraltár egy kis szárazföldi terület az Ibériai-félsziget déli részén, amely magában foglalja a Gibraltár-sziklát és az azt a félszigettel összekötő szorost. A teljes terület alig több mint 6 négyzetkilométer, melyen 33 000 lakos él. Északon Spanyolországgal határos, mely ország nem ismeri el a britek által elfoglalt és azóta fennhatósága alatt tartott fontos brit katonai térséget. A Gibraltári-szoros másik oldalán, azaz szemben pedig már Afrika terül el, de a Marokkóból leválasztott rész szintén idegen ellenőrzés alatt áll: ez a Spanyolországhoz tartozó autonóm tartomány, Ceuta. Gibraltár és Ceuta 14 km távolságra van csak egymástól.

Akkortól, hogy a berber tábornok, Tárik ibn Zijád (innen a Gibraltár név: Dzsabal Táriknak nevezték, ami Tarik hegyét jelenti) 711-ben partra szállt itt, és megkezdte Hispánia meghódítását, egészen máig hihetetlen a terület története. Gibraltár 1973-tól a Brexitig az Egyesült Királyság révén az Európai Unió része volt, de a királyság kiválása után a schengeni övezet része maradt.

Egyedi állam, egyedi szokások

Fotó: Shutterstock

A Gibraltári-szoros az űrből

Arról már írtunk, hogy Gibraltárnak saját reptere van, de ezt csak úgy tudták megoldani, hogy a fel- és leszállópálya keresztezi a város többsávos főútját, azaz minden érkező és felszálló repülőnél megállítják a forgalmat. De hát ez is csak azt mutatja, hogy egy ilyen fontos kereskedelmi és diplomáciai központ vezetői azt szeretnék, ha a hely légi úton is könnyen megközelíthető lenne. Egyébként Gibraltárban mindössze 29 kilométer autópálya van és nincsen villamos, metró és vasút sem.

További érdekesség, hogy a helyiek az úgynevezett yanitót (vagy Llatinót) beszélik, egy, az andalúz spanyol nyelvjárás és az angol mixéből létrejött nyelvet, amelyre hatott még az olasz, az arab és a héber is. Ettől függetlenül a gibraltáriak nagy része beszél angolul és spanyolul is.

Gibraltár szikláin körülbelül 300 berber majom él. A környéken persze sokkal több, de ezek itt annyira megszokták az emberek közelségét, hogy ki nem teszik a lábukat a városból. A turisták nagyon szeretik őket fotózni, de simogatni nem szabad, mert egyáltalán nem barátságosak, harapnak. A helyi majmok 1855 óta a Brit Haditengerészet védelme alatt állnak, sőt képükkel még a gibraltári 5 pennys érmén is találkozhatunk .

Gibraltár képekeben:

Fotó: Unsplash


A kikötő, ahonnan átlátni Afrikára,

Fotó: Unsplash


Érdemes a parton elhelyezett távcsövekkel megvizsgálni a szemközti partot

Fotó: Unsplash


Különleges látvány kivilágítva is.

Fotó: Unsplash


A 400 méter magas Gibraltár-szikla.

Fotó: Unsplash


A félsziget és teljes Gibraltári-szikla.

Fotó: Shutterstock


A Windsor-híd.

Fotó: Shutterstock


Ez a libegő visz az Almeda Wildlife Parkba, azaz a vadasparkba.

Fotó: Shutterstock


A berber makákó Gibraltár szimbólumává vált, sokan szeretnének velük szelfizni, de nem ajánlott a közelükbe menni.

Fotó: Shutterstock


Brit tengerentúli terület – Gibraltár belvárosa.

Fotó: Shutterstock


A Szent Mihály mészkőbarlang 274 m-es magasságban a szikla mélyén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET