Óránként akár 120 hullócsillagot is láthatunk a következő napokban

Az év talán leglátványosabb jelenségével találkozhatunk.

Várhatóan 2023. december 14-én, csütörtökön, az esti órákban lesz a leglátványosabb a Geminidák meteorraj érkezésével tapasztalható hullócsillagzápor. Ezek ugyan szórványosan mindig láthatók, ám az év egyes napjain – amikor Földünk porfelhőkkel találkozik –különleges meteorrajokat, csillaghullást okoznak.


A hullócsillagok – vagy más néven meteorok – olyan porszemcsékből és kődarabokból származnak, melyek akár egy űrhajó sebességének többszörösével száguldanak az űrben. A Földdel találkozva a felső légkörben hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, ezt látjuk mi hullócsillagként – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása alapján.

A legismertebb, de nem a leggazdagabb közülük az augusztusi Perseidák.

A Geminidák ilyen szempontból igazi kakukktojás, mert a meteorraj hullócsillagai kivételes esetben nem üstökösből, hanem egy földsúroló kisbolygóból származnak.

Fotó: Luca Micheli / Unsplash

A meteorraj ugyanis még az 1983-ban megtalált (3200) Phaetonról, egy öt és fél kilométer átmérőjű földsúroló aszteroida. Különlegessége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat is mutat.

Pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben mintegy "kipöfögi" magából a Geminidák-meteorrajt – ezt hullócsillagokként láthatjuk majd december közepén.

A kutatók feltételezése szerint amint a (3200) Phaethon megközelíti a Napot, annak hője extrém módon felhevíti a felszínét, ami a földi kiszáradt tómedrek sárrepedéseihez hasonló jelenséggel jár. Ilyenkor a felrepedt kőzetdarabok elhagyhatják a felszínt, csóvát alkothatnak, és táplálhatják a Geminidák rajt.

Horvátországból is biztos gyönyörű lesz: Kevesen tudják, de Európa „legcsillagosabb” égboltja itt van a szomszédban

Fotó: Joshua Earle / Unsplash

A meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb időpont ebben az évben csütörtökön az esti órákban lesz.

Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a koresti órákban lesz, nyolc óra körül, de érdemes éjfél után is kimenni egy kis meteorvadászatra, ugyanis hajnalban fordul majd úgy a Föld, hogy „szemből” kapja a meteorokat.

Ha egy kis magányra vágynánk: 5 csendes belföldi úti cél, ha elbújnál a világ elől

Hol nézzük?

A jelenség megfigyeléséhez ajánlatos messzebb utazni a városoktól, valamint javasolt olyan terepet választanunk, ahonnan az égbolt minél nagyobb része zavartalanul látható.

Budapesten a Normafa, vagy a Hármashatár-hegy, de ha egy komplett rendezvényben szeretnénk részt venni, a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán tudunk jelentkezni az alkalomra.

További budapesti helyek, ahonnan jól látható a csillaghullás:

  • Virágos-nyereg: A Hármashatár-hegy és a Csúcs-hegy közti lankáról is jól látható majd a meteorraj
  • Apáthy-szikla: Budapest II. kerületében található az Apáthy-szikla. Ám ide óránként mindössze egyetlen járat érkezik, és sétálás megkönnyítése miatt a zseblámpát se hagyjuk otthon.
  • Budakeszi Vadaspark: A Budapest határán található vadaspark környéke is jó helyszín a csillagfiigyelésre. Bár a park hétköznaponta korábban bezár, a mellette lévő mezőn senkit sem fogunk zavarni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET