5 megdöbbentő skandináv étel, ami a legéhesebb turistákat is kihívás elé állítja

Néhányat csak a legbátrabbaknak ajánlunk.

skandináv étel

Minden országnak és régiónak megvannak a saját különleges ételei, így a skandinávoknak is. A hagyományos skandináv ételek egy része még azokból az időkből származik, amikor gondolni kellett arra, hogy hogyan tarthatók el egyes élelmiszerek télen, ugyanis a hideg hónapok alatt igencsak nehéz volt élelemhez jutni. Mutatunk öt olyan ételt, amit nem biztos, hogy ismertél. Sőt: az sem biztos, hogy a legtöbbet szívesen meg is kóstolnád.


Surströmming

Fotó: Shutterstock

Surströmming

A heringet vagy szereti valaki, vagy nem. A svédek viszont úgy tűnik, nem azon dolgoztak, hogy megszerettessék a halat az emberekkel: a világ legbüdösebb ételeként ismert Surströmming igazából egy konzervált, enyhén sózott és erjesztett hering. A konzervétel szaga annyira erős, hogy ha valaki egy társasházban bontja ki, garantáltan az egész épület tudni fogja, hogy mit eszik. Emiatt leginkább szabadtéren szokták kinyitni a dobozát, és – ha nem megy el rögtön az étvágyuk – szendvicsfeltétként, burgonyával, lilahagymával vagy kaporral szokták fogyasztani.

Smalahove

A legtöbben valószínűleg nagyon meglepődnénk, ha Nyugat-Norvégia egyik hagyományos ételét raknák elénk az asztalra. A recept szerint a bárányfej egészében szokott a tányérra kerülni, melyhez köretként burgonyát és karórépát szoktak tálalni. Az ételt többnyire karácsony környékén fogyasztják, a helyiek számára pedig kiváltképpen fontos, hogy a szemgolyó és a nyelv is fogyasztható legyen.

Alpesi ételekről is írtunk már: 6 tradicionális alpesi fogás, amit kötelező megkóstolni a síelés alatt

Lutefisk

Fotó: Shutterstock

Lutefisk

Egy másik karácsony környékén fogyasztott étel is szokatlanul hangozhat a naiv turisták számára. A lutefisk egy tőkehalból készült zselés állagú étel, mely állagát a szárítást, lúggal való kezelés és napokig tartó hideg vizes áztatást követően nyeri el. Köretként a legtöbbször főtt burgonyát, tört borsót és sült szalonnát használnak. A fogást Svédországban és Norvégiában szokták fogyasztani, de az étel az Egyesült Államokban élő skandináv közösségekben is népszerű – itt nem karácsonykor, hanem májusban, Norvégia nemzeti ünnepének alkalmából kerül az asztalra.

Brunost

Fotó: Shutterstock

Norvég barna sajt

A Norvégiában rendkívül népszerű barna sajt fő összetevőjének a sajtkészítés melléktermékeként ismert savó számít. A végeredmény teljesen úgy néz ki, mint egy sajt, az étel íze viszont inkább édeskés, karamellás jellegű. Éppen ezért a norvégok gyakran gofrihoz, különféle lekvárokkal vagy gyümölcsökkel szokták enni. Bár létezik belőle kenhető változat is, általában egyszerűen csak sajtszeletelővel vágnak belőle darabokat.

Ha sajtutazásra indulnánk: Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára

Sós, édesgyökérből készült cukorka

Fotó: Shutterstock

Édesgyökérből készült cukorka

Az édesgyökérből készült medvecukorka már itthon is két táborra osztja a embereket, a skandináv országokban – elsősorban a svédeknél és a finneknél – egy egészen különös verziója terjedt el. Az óvatlan turisták rendre belesétálnak abba a csapdába, hogy azt hiszik az ételről, hogy az egy gyümölcsös gumicukor. Az „édesség” íze viszont távolabb sem állhatna a gumicukortól, ugyanis benne nem az édes, hanem a sós íz dominál. Az édesgyökeres cukorkát egyébként rágógumi, illetve csokoládé formában is megtalálhatjuk a boltokban.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET