Rendhagyó építészet: furcsa épületek, amiket érdemes felkeresni

Észbontó tervek, meglepő megoldások és nem mindennapi megvalósítás – a világ tele van egyedi épületekkel.

guggenheim muzeum bilbao spanyolorszag
Fotó: Unsplash

A funkcionális székházaktól, a giga magas felhőkarcolókon át, a művészi dizájnig több műfajból és égtájról válogattunk, de egy közös bennük: érdemes személyesen is megnézni őket, ha arra járunk.

Casa Milá, Barcelona

Casa Milá

Gaudí építészetét nehéz lenne néhány sorban összefoglalni, mindenestre ami minden művéből árad az a rendszertelen harmónia, az aszimmetria bája, a meglepő formák, elnagyolás és az egyedi díszítettség. Ha Barcelonában járunk, akkor a Casa Milá épületet mindenképp nézzük meg kívül-belül, és ha tehetjük, menjünk fel a tetőre. A Mila családnak épített lakóházban a nyilvános részeket mind úgy hagyták, ahogy annak idején a család használta. Ha tetszik Gaudí stílusa, akkor a Güell parkot, a Sagrada Família templomot és aCasa Battlót is érdemes felkeresni Barcelonában.

Guggenheim Múzeum, Spanyolország

Fotó: Unsplash

Guggenheim Múzeum, Bilbao

A bilbaói Guggenheim Múzeum a város jelképévé vált. A modern és kortárs művészek munkáit bemutató tárlatokat egy műalkotásnak is beillő épületben tekinthetjük meg. A különleges múzeum a Nervión folyó partján található, amely az egész városon keresztülfolyik és az Atlanti-óceánba torkollik. Az épületet Frank Gahry tervezte és Ferrovial gigavállalat építette meg, 1997-ben adták át.

MUMOK, azaz Modern Művészetek Múzeuma, Ausztria

Fotó: Wikimedia

Austrian Museum Mordener Kunst

MUMOK-nak nevezik az osztrák modern művészetek múzeumát Bécsben. Az épületre fejjel lefelé építettek egy másik házat a House Attack projekt keretén belül. Azért „háztámadásnak" nevezik az installációt, mert olyan, mintha az égből házakkal bombáznák a várost.

Belorusz Nemzeti Könyvtár, Fehéroroszország

Fotó: Instagram

Belorusz Nemzeti Könyvtár

Fehéroroszország nemzeti büszkesége ez a modern, központi könyvtár, ami egyben kutatóközpont is. Az épület a fővárosban, Minszkben épült fel az eredeti, 300 éves Romanov-könyvtár jubileuma alkalmából, 2006-ban. Bár maga a könyvtár ma hatalmas, de rengeteg kár érte a gyűjteményt az évszázadok alatt. A 4 évig tartó építkezés során 5000 ember vett részt a munkálatokban, míg a Fehérorosz Gyémántnak is nevezett épületkülönlegesség elkészült.

Kosárépület, USA

Fotó: Instagram

Longaberger kosárépület

A Longaberger cég egykori tulaja azért szeretette volna, ha a vállalat székháza bevásárlókosár formájú, mert ez volt a cég legsikeresebb terméke. Az ohiói épület tetején üvegkupola van, ami rengeteg fényt biztosít az épület belsejének.

Pekingi Nemzeti Színház, Kína

Fotó: Getty Images

Pekingi Nemzeti Sznház

A 2007-ben átadott „óriás tojásnak" is nevezett modern épületet egy mesterséges tó veszi körül. A színházat Paul Andreu francia építész tervezte: van benne egy 2 398 ülőhelyes operaház, egy 2019 férőhelyes koncertterem, emellett egy 1035 székes, valamint egy kisebb, tönnfunkciós színház is működik az épületben.

Kunsthaus, Ausztria

Fotó: Wikimedia

The Kunsthaus, Graz

A Kunsthaus Graz, azaz a kortárs művészeti múzeum meghökkentő épületét 2003-ban adták át, és amilyen egyedi a külseje, olyan különlegesek modern kiállításai is. A fényes üvegfelület alá 1000, napenergiával működő fénycsövet építettek be, amelyeket úgy programoztak, hogy mintákat adnak ki a sötétben.

A jövő: a következő évtized különleges épületei

Zayed Nemzeti Múzeum, Egyesült Arab Emírségek

Fotó: Instagarm


Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban, a Saadiyat-szigeten nyílik majd az első olyan múzeum, amely bemutatja az ország történetét, kultúráját és társadalmi-gazdasági átalakulását.

Cybertecture Egg, India

Fotó: Instagram


A Mumbaiba tervezett 13 emeletes épületet James Law és Ove Arup tervezte, az irodaház 33 000 négyzetméteres lesz, és környzetkímélő technológiát terveznek bele: csak megújuló energiát, szél- és napenergiát használnak majd az épület működtetéséhez. A házban és környezetében is önfenntartó ökoszisztémát szeretnének kialakítani.

Dynamic Tower, Egyesült Arab Emírségek, Dubaj

Fotó: Instagram


A 420 méter magas, 80 emeletes felhőkarcolót David Fisher tervezte és ez lesz az első olyan épület, amelynek minden emelete külön képes forogni, mozogni egy fix, erős beton közép körül. Ennek köszönhetően az épület mindig másképp nézne ki, és a bent lakók, dolgozók olyan panorámát választanak maguknak, amihez kedvük van.

A forgó Dynamic Tower így működik majd:

youtu.be

The World's First Rotating Skyscraper | NextWorld
AMI MÉG ÉRDEKELHET