Két eldugott francia falu, amit érdemes meglátogatnod 2024-ben

Ha a városi nyüzsgés helyett nyugodt kirándulásra vágysz.

Eguisheim utcái

Ha eleged van a nyüzsgő, zsúfolt célpontokból, és inkább szűk, macskaköves utcákra vagy éppen a kultúra közelségére vágysz, mutatunk két gazdag történelmi múlttal bíró apró francia települést az Europen Best Destinations ajánlásával.

Franciaország sokkal több kincset rejt, mint fővárosa, a világ egyik legnépszerűbb úti céljának hírében álló Párizs. Szinte alig ismert, éppen ezért tökéletes alternatív célpontnak számító eldugott falvai közül mutatunk most be kettőt.

Franciaország egyik legjobban őrzött titka és talán legszebb falva Eguisheim, egy középkori község az elzászi régióban. A Colmartól mindössze tizenöt perces autóútra fekvő, csupán 1700 fős lakosságú falvat 720 körül alapították, pontosabban ekkor épült meg a község kastélya, amely köré az azt követő évtizedekben Eguisheim szerveződött.

Fotó: Shutterstock

Eguisheim, Franciaország

Ez is érdekelhet! A hegyvidékes francia sziget, ahol Európa egyik legszebb vonatútja kanyarog

A település ma is őrzi hagyományos megjelenését: szűk macskaköves utcáin fakeretes házak sorakoznak, amelyeket gyakran élénk színűre festettek. Eguisheimnek két olyan területe is van, ahol kivételes minőségű bort termelnek: az egyik az Eichberg (magyarul: Tölgyhegy), a másik pedig a Pfersigberg (magyarul: Barackhegy).

A világszerte megszokott minőségi borok mellett Eguisheimben Edelzwickert, Côte d'Eguisheimet és Gentilt is készítenek, amelyek mind az elzászi régióra jellemző speciális házasítások.

Fotó: Shutterstock

Claude Monet háza Givernyben

A normandiai Giverny egy másik rejtett gyöngyszem, amelyről talán kicsit több turista hallott, de még mindig meglepően kevesen látogatják. A Párizstól 80 kilométerre fekvő egészen apró, mindössze 500 lelkes település vonzereje a gyönyörű látkép mellett elsősorban az, hogy itt található a világhírű impresszionista festő, Claude Monet otthona és a hozzá tartozó kertek.

Monet 1883-tól 1926-ban bekövetkezett haláláig élt és festett Givernyben, és saját kezűleg irányította a ház felújítását. A festő a saját, jól bevált palettájáról származó színeket használta a belső térben is: zöldet az ajtókhoz és a redőnyökhöz, sárgát az étkezőben (amely 18. és 19. századi japán grafikákkal van tele) és kéket a konyhában.

Ha tovább olvasnál: 5 európai úti cél, ami tökéletes egy tavaszi kiruccanáshoz

Fotó: Shutterstock

Monet egyik kertje

A művész – akinek híresen fontos volt a természet közelsége, és aki rengeteget festett a szabadban – sok inspirációt merített a kertjeiből. Kérésére még a közeli Epte folyó egy szakaszát is elterelték, hogy a lehető legjobb japánkertet alakíthassa ki. Birtokát nemrégiben megnyitották a nagyközönség előtt, így a látogatók szabadon megtekinthetik mind a szokatlan enteriőrt, mind a nyugalmat árasztó kerteket.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET