A leves, ami egykoron paraszti étel volt, ma viszont a francia konyha ékköve

A hideg esték sztárja ez a klasszikus.

francia hagymaleves

Egy nagy tál karamellizált hagymaleves tökéletes gyógyír egy hideg téli napon. Bár eredetileg olcsó, hétköznapi ételnek számított, néhány összetevője miatt ma már inkább különlegességről, sőt egyenesen ünnepi fogásról beszélhetünk, aminek elkészítése némi odafigyelést kíván – az eredmény viszont egy elképesztően gazdag ízélmény lesz.

Az eredeti, puritán hagymaleves valószínűleg a római időkből származik. Mivel a hagyma akkoriban az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségnek számított, a Delicious Magazine szerint az étel egészen a 18. századig az egyik legelterjedtebb hétköznapi fogás volt a parasztság körében. Ekkoriban viszont XV. Lajos egy vadászházban megalkotott belőle egy új levest, ami hagymából, vajból és pezsgőből állt – az új recept pedig hirtelen divatba jött, és Franciaország legjobb szakácsai kezdtek kísérletezni vele.

Ez is érdekelhet: Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét

Fotó: Shutterstock

Az igazán jó hagymaleves elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy türelmesen karamellizáljuk a hagymát, ha ugyanis túl nagy lángon végezzük a folyamatot, az étel központi eleme nagyon könnyen megéghet és kesernyés ízű lehet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csak egy-két egyszerű szabályt kell betartanunk. Az egyenletesen apróra vágott hagymát egy nagyméretű, masszív serpenyőbe tegyük, és a gazdagabb íz érdekében olaj helyett vajon süssük.

Az elején keverjünk bele egy csipet sót, ez ugyanis segít megbontani a hagyma szerkezetét, így könnyebben elillan a nedvességtartalma. Ezután egy órán keresztül alacsony lángon, lefedve pároljuk, majd vegyük le a fedőt, és még egy órán át karamellizáljuk rendszeres kevergetés mellett.

A francia hagymaleves hagyományosan marhahúslevessel készül – ennek a megfőzése az étel legidőigényesebb folyamata. Ha erre nincs energiánk, bolti alaplevet is használhatunk, vagy főzhetünk hozzá csirkelevest, ami nagyjából ugyanakkor lesz kész, mint a karamellizált hagyma, ha egyszerre kezdünk el dolgozni a kettőn.

Ha tovább olvasnál: A franciák egyik kedvenc desszertje, amit szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthetünk

Fotó: sheri silver/Unsplash

Ha ezekkel megvagyunk, a leves összeállítása már nem tart sokáig, hiszen csak egy kis alkoholra és némi fűszerezésre van szükség ahhoz, hogy az ízek igazán mélyek legyenek. A felhasznált alkohol és a hozzáadott fűszerek is receptről receptre változnak, még a 19. századi szakácskönyvek esetében is. XV. Lajos, mint tudjuk, pezsgőt használt, a legtöbb modern szakács pedig fehérbort, sherryt vagy brandyt választ.

Fűszerezés terén biztos pontnak számít a babérlevél, és frissen őrölt feketeborsot is nagyon sokan alkalmaznak. Tálaláskor pedig elmaradhatatlan az olvasztott sajtos pirítós, amit hagyományosan a leves tetejére helyeznek – ezzel egyrészt plusz karaktert kap a ropogós kenyér, másrészt megvédi a forró hagymalevest a kihűléstől.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET