Franciaországba költöznél? Csapj le az 1 euróért kínált házra!

Egy francia falu is csatlakozott az egyeurós projekthez.

Az elmúlt években nagy visszhangot keltett Olaszország egyeurós lakásprojektje, melynek keretében egy-egy település önkormányzata rendkívül kedvezményes áron kínált – általában felújításra szoruló – házakat. A települések ilyen módon vették fel a harcot az elnéptelenedéssel, illetve az elöregedéssel. Azóta Horvátország és több európai település is kipróbálta a módszert, most pedig egy francia falu is ehhez folyamodott.


A Time Out szúrta ki, hogy a Franciaország közepén található Saint-Amand-Montrond apró falujában csupán egyetlen euróért kínálnak egy két hálószobás házat. A kétemeletes házban minden megvan, amire számítanánk: a földszinten konyha, mosdó és nappali, az emeleten pedig két hálószoba, valamint egy fürdőszoba található.

Kertes ház lévén egy udvar és egy garázs is várja a leendő lakost.

Hasonlóan az olasz épületekhez, ennek a háznak sem a legfényesebb az állapota, így a vásárlónak a felújításra is kell időt szánnia. A házban egyébként már 12 éve nem lakik senki, a városi tanács szerint a felújítások várható költsége nagyjából 128 ezer euróra, tehát körülbelül 50 millió forintra tehető.

Ez soknak hangzik, ám úgy tűnik, hogy Saint-Amand-Montrond faluja anyagilag is támogatná a leendő lakót.

Ha inkább csak látogatóba mennénk a francia vidékre: Az apró francia falu, ami a vidéki romantika legszebb példája

François Blondieau polgármester a francia Ouest France lapnak azt mondta, hogy az új tulajdonos számára „jelentős felújítási támogatásokat” adna a falu.

Az érdeklődő vevőknek június 15-ig van lehetőségük lecsapni az ajánlatra, a terepszemlére pedig május 15-től lesz lehetőségük. A számítások szerint a leendő tulajdonossal valószínűleg 2025 januárjában fognak szerződést kötni, a munkálatok a tervek szerint legkésőbb 2028 júliusára fejeződhetnek be.

Ahogy az olasz falvak is támasztottak pár elvárást a leendő lakosokkal szemben, úgy Saint-Amand-Montrond esetében is így van. Mivel a végső cél az, hogy egy állandó lakóval bővüljön a település népessége, ezért az elbíráló bizottság egyből el fogja utasítani azokat a jelentkezőket, akik csak nyaralóként használnák az épületet.

Az elvárások szerint a leendő tulajdonosnak legalább egy évtizedig a házban kéne laknia.

Az olvasókat Montolieu biztosan elvarázsolja majd: A 821 fős francia falu, ami lámpásként vonzza a könyvmolyokat

A falu lakossága egyébként közel 9500 főre tehető, területén egy múzeum, kastélyok, középkori templomok és a 15. századból származó épületek sorakoznak, de egy Balnéor néven futó fürdőközpont és egy tavacska is helyet kapott. A Saint-Amand-Montrondhoz legközelebb eső nagyobb város Bourges, de másfél órás autózásra található a fürdőiről ismert Vichy települése is.

A pályázóknak az ezen a linken található nyomtatványt kell kitölteniük.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET