Ha lenyűgöznéd a családot: forralt boros torta, ami az ünnepi időszak sztárja lehet

Karácsonyi hangulat mesterfokon.

forralt bor, torta
Shutterstock

Nem ördögtől való, ha a süteményeket valamilyen alkohollal dobják fel a cukrászok. A legtöbb esetben rumot vagy whiskyt kevernek a desszertekbe, de forralt borral azért nem gyakran találkozunk a tányéron. Pedig van, amikor kifejezetten jól működik.


Nem biztos, hogy az otthoni cukrászok már bele mertek vágni egy vörösborral ízesített sütemény elkészítésébe, pedig nem kell félni: az ital kiválóan működik együtt a csokoládéval. Éppen ezért előszeretettel szoktál használni a csokoládés desszertekhez.

Ám ha még ennél is izgalmasabb édességre vágynánk, bátran ízesíthetjük a sütemény tésztáját a vörösbor fűszeresebb változatával, ajánlja az ünnepi receptet a Daily Meal.

Erről hallotál már? Húslevessel a megfázás ellen: városi legenda, vagy tényleg gyógyhatású?

Hogy miért?

A karácsonyi hangulatot megidéző forralt bor elkészítéséhez olyan markáns fűszereket szoktunk használni, mint a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs. Ezt a keveréket persze még lehet fokozni; gyakran kardamom, szerecsendió és a desszertek egyik legkedveltebb fűszere, a vanília is belekerül az italba. Ezekkel a hozzávalókkal egy gazdagabb ízvilágot kölcsönözhetünk a süteményeknek.

Az ínycsiklandó eredmény eléréséhez viszont érdemes jó minőségű vörösbort választanunk, ugyanis míg az alkohol nagy része sütés során elpárolog, addig a fűszerek íze és a bor jellegzetes aromája megmarad. Tehát minden hozzávaló vissza fog köszönni a falatokban.

A klasszikus forralt bor elkészítéséhez egyébként nincs szükségünk sok alapanyagra: egy lábasba tegyünk vörösbort, fahéjrudakat, szegfűszeget, csillagánizst, szerecsendiót, narancsot, citromot és persze cukrot. A legkedvezőbb eredmény eléréséhez érdemes egy testes, már amúgy is kicsit fűszeres vörösbort (például Malbec, Syrah, de egy Merlot is jó választás lehet).

Ha egy kicsit kevésbé markáns ízvilágot szeretnénk elérni, akkor használjunk egy édesebb bort, például portóit vagy vermutot. Ezen kívül érdemes nem csak a citromok és a narancsok levét, hanem a héját is benne hagyni a lábasban.

Egy tipp: ha más édességek felé is kacsintgatnánk, akkor a forralt bor a földesebb, gyümölcsösebb és a csokoládésabb desszertekhez is kiválóan passzol.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET