Minden, amit az új Indiana Jones-filmről tudni kell!

Üdv újra köztünk, Mr. Jones! Milyen kalandba viszel bennünket legközelebb?

indiana jones
Fotó: Getty Images

Kedvenc régész-kincsvadászunk immár ötödik alkalommal tér vissza a filmvászonra. Az Indiana Jones és a sors tárcsája kalandfilm lesz a javából! Harrison Ford sármja, az izgalmas rejtély, no meg a lehengerlő forgatási helyszínek ismét moziba, képzeletbeli utazásra csábítanak.

A negyven éve töretlenül sikeres filmszéria visszatér. A Csillagok háborújával berobbanó Harrison Ford már az álomgyár ügyeletes szívtiprójaként öltötte magára a jóképű, kalapos-ostoros régészprofesszor szerepét, és 40 évvel később is elválaszthatatlan tőle. A Németország, Olaszország és Franciaország mellett Jordániában, Angliában és Tunéziában forgatott trilógia, azaz Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981), A végzet temploma (1984), majd Az utolsó kereszteslovag (1989) újradefiniálták a 30-as évek kalandhőseit. A sorozat népszerűsége magával hozta a folytatást, amelyre csak 2008-ban került sor. A nagy várakozás ellenére az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága nem lett a széria legnép- szerűbb darabja. Itt a lehetőség szépíteni: 2023. június 30-án érkezik a sorozat ötödik, utolsó fejezete, amely igazán nagy dobásnak ígérkezik.

Bonyodalmak Egyiptomban

Bár a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponyakirályságát javarészt az Egyesült Államokban készítették, záróakkordjában szédítő tájakon, több kontinensen búcsúztunk el a szereplőktől. A 2023-as film többek között Egyiptomba kalauzol minket, ahol először egy fordulatos tuktukos üldözésbe csöppenünk, majd a legendás ostor egy veszélyesnek ígérkező kocsmai jelenetben vág rendet a rosszfiúk között.

Szicíliai napsütés

Forgatás Szicílián, a Temple of Segesta előtt

Az olasz csizma csúcsánál található meseszép sziget fontos állomása a történetnek. A forgatáson itt – az egyik csodálatos helyszínről a másikra vonulva – több mint 600 fő vett részt. Az ötödik Indiana Jones-filmben feltűnik Siracusa és egyik nevezetessége, a Maniace vár, továbbá olyan turisztikai látványosságok, mint a Grotta Dei Cordari-barlang, illetve Cefalù és Marsala városa.

Skótok zord földje

Fotó: Getty Images

Glasgow, St. Vincent Street

Az Indiana Jones és a sors tárcsája minden egyes jelenetéhez tökéletes helyszíneket kerestek. Nem csoda hát, hogy a magával ragadó, jellegzetes Skóciát keresztül-kasul beutazták. A képkockákon megelevenedik az ikonikus Leaderfoot vasúti viadukt, illetve a bájos mezőváros, Biggar és Glasgow egyik főutcája, a St. Vincent street is szerepet kap dr. Jones kalandjaiban.

Érdekességek az új Indiana Jones-filmek forgatásáról

Hamis New York

Nem minden az, aminek látszik! Az idei Indiana Jones-film cselekményében New Yorkba is vezetnek szálak, pedig a valóságban egy percet sem töltött ott a stáb. Némi utcakép-átalakítással, rengeteg kellékkel és korhű autóval felszerelkezve London és Glasgow szolgált a soha nem alvó város „dublőreként”.

Hajsza két keréken

A filmben Nyugat-Skócia egyik legmegkapóbb vidékén, az álmos Glencoe girbegurba utcáin kerül sor látványos motoros üldözésre. A forgatási helyszínválasztás szerencsésebb nem is lehetne: a Loch Leven sötét vize, a falut övező komor hegyek ormai egyetlen pillantás alatt életre keltik a felföldek hamisítatlan hangulatát.

Időutazás olasz módra

Anélkül, hogy spoilereznénk, annyit elárulunk, hogy a lelkes paparazzók a szicíliai forgatásokon ókori római kosztümöt viselő színészeket és statisztákat kaptak lencsevégre. Harrison Ford búcsúja tehát letűnt korokba is elkalauzolja majd hőseinket.

Régi-új stáb

A legendás régészprofesszor utolsó kalandjára visszatér John Rhys-Davies, mint az eredeti trilógia Sallahja, ám a negyedik részben debütáló Mutt, Indy fia (és vele az őt megformáló Shia LeBeouf) kimarad a történetből. A film főgonoszát Mads Mikkelsen alakítja, Spielberget a rendezői székben pedig James Mangold váltja.

Fiatal Indy

Harrison Ford arcáról a legmodernebb digitális technológiák segítségével tüntették el az évek nyomát. Igaz, mindössze az 1944-ben játszódó nyitójelentről van szó.

És íme az új Indiana Jones-film (június 30-án kerül mozikba) első előzetese:

youtu.be

Indiana Jones and the Dial of Destiny | Official Trailer


AMI MÉG ÉRDEKELHET