Tashkooh, az örökké égő hegy

Iránban található ez a lángoló látványosság, ahol még BBQ partikat is tartanak.

Az iráni Huzisztán tartományban található Ramhormoz városa, amelynek ez a hegy az egyik legnagyobb látványossága. Na de mitől is ég megszakítás nélkül?

Egyszerű geológiai folyamat áll a jelenség mögött. A porózus homokkőhegy rétegei között folyamatosan szivárog a kéngáz, ez táplálja a lángokat. A piroforos anyagok, amelyek beterítik a domboldalt, tulajdonképpen öngyulladók, tehát a szerves anyagok és a fémek miatt nem alszik ki a kénes láng, lévén mindig van, ami utánpótlást adjon.

Tehát a szublimáció folyamatát látják azok, akik ellátogatnak erre a különleges helyre. A legtöbb turista azonban nem csak a látvány miatt látogat el a Firing Mounthoz, azaz a tüzes hegyhez:

társasági eseményként itt grilleznek, partiznak, hiszen a jelenség éjszaka a leglátványosabb.

Fotó: Unsplash

Van még hasonló

Bár a jelenség mindenképp különleges, nem ez az egyetlen lángoló hegy, hiszen az azerbajdzsáni Yanar Dağ is megszakítás nélkül ég. A domb alatt természetes földgázforrás van, ez táplálja lángot – nem is kicsit, hiszen megesik, hogy a lángok akár három méteresre is felcsapnak, ami igencsak veszélyessé teszi a megközelítését. Az előbb említett Taskooh dombjainál ilyen veszély nem fenyegeti a turistákat.

Ilyen a „tüzes hegy" este:

AMI MÉG ÉRDEKELHET