A semmi közepén: a Föld legelszigeteltebb pontjai

Ahol több ezer kilométerre van a következő település.

Ha egy hosszabb autózás vagy vonatút közben egy-két óráig nem találkozunk legalább egy faluval, sokszor olyan, mintha a világ végén lennénk. Ha ilyenkor elszigeteltnek érezzük magunkat, csak gondoljunk bele, hogy a világ legelzártabb helyei sokszor minden irányban több ezer kilométernyi lakatlan földterülettel vagy óceánnal vannak körülvéve. Most ezek közül a helyszínek közül mutatunk be párat.

Húsvét-sziget, Chile 

Shutterstock

Moai szobrok a Húsvét-szigeten

A Húsvét-sziget technikailag Chile része, csakhogy körülbelül 3500 kilométerre fekszik az ország szárazföldi részétől. A legközelebb a Francia Polinéziához tartozó Mangareva van hozzá, de még innen is 2600 kilométert kell utazni, hogy elérjük.

A kevesebb mint 8000 lakosnak otthont adó sziget az UNESCO világörökség része, ez pedig elsősorban a moai nevű ősi szobroknak köszönhető – ezeket időszámításunk előtt 1250 és 1500 között faragták az őslakos rapanui nép tagjai.

Ez is érdekelhet: Irány a Húsvét-sziget! Mutatjuk az utat Rapa Nuiba!

Devon-sziget, Kanada 

Shutterstock

A Croker-öböl Devon-sziget déli partjainál

A kanadai Nunavut területén található Devon-sziget bolygónk legnagyobb lakatlan szigete – felszíne annyira hideg és sziklás, hogy lényegében semmilyen élet nem marad meg rajta. Van viszont itt egy 23 millió éves, 20 kilométer széles meteorit-kráter, ahol a NASA a 90-es évek óta robotokat és űreszközöket tesztel.

A terület, bár nem annyira elszigetelt, mint a Húsvét-sziget, azért így is elég messze van a civilizációtól: a legközelebbi lakott terület, a 200 fős lakosságú Cornwallis-sziget 80 kilométerre van innen.

Olvasd el ezt is! Ajánljuk figyelmedbe! A világ 5 távoli pontja, ami egy hajós utazás során fedi fel az igazi arcát

Ittoqqortoormiit, Grönland 

Fotó: Unsplash/ Rod Long

Ittoqqortoormiit, Grönland

A minden évben kilenc hónapon át kizárólag fagypont alatt létező település a világ legnagyobb nemzeti parkja, a kb. 970 ezer négyzetkilométeren elterülő Északkelet-grönlandi Nemzeti Park és a bolygó legnagyobb fjrodja, a Scoresby Sound között húzódik meg.

A Grönlandon élő mintegy 56 ezer ember közül csupán 450-en élnek ezen az apró, távoli településen, amit szivárványszínű házak, hegyek és gleccserek tarkítanak, és amit minden oldalról körülbelül 1000 kilométernyi lakatlan terület vesz körül – leszámítva persze a jegesmedvéket és a bálnákat. N

Nem csoda, hogy a lakók helikopterrel járnak a legközelebbi repülőtérre, igaz, ha felolvad a jégtakaró, hajóval is megtehető az út.

Hogy mit esznek Grönlandon? Tradicionális inuit fogások a jég birodalmából

Longyearbyen, Norvégia 

Shuterstock

Longyearbyen havas utcái

A Spitzbergákon található Longyearbyen a világ legészakibb települése, Norvégia északi részétől és az Északi-sark déli csücskétől is körülbelül 1000 kilométeres távolságra.

A lista többi célpontjához képest Longyearbyen viszonylag könnyen megközelíthető a Svalbard repülőtéren keresztül, ahová Oslóból három órát kell repülni. A szigetcsoport legnagyobb városában egyébként egy darab élelmiszerbolt található.

Nagyjából 2400 ember él itt, akik 53 különböző országból származnak, ugyanis a Spitzbergákon bárki vízummentesen letelepedhet, aki betartja a szabályokat. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mindenkinek, aki a város határain kívülre merészkedik, fegyvert kell viselnie, és tudnia kell, hogyan használja azt a jegesmedve-populáció ellen.

A szigetcsoporton egyébként éppen egy új projektbe kezdtek bele: Norvégia lebontott egy egész falut, hogy a jegesmedvék visszatérjenek

La Rinconada, Peru 

Shutterstock

La Rinconada

A perui Andokban, egy hatalmas gleccser tövében található város a világ legmagasabban fekvő és egyik legelzártabb települése: az 5100 méteres tengerszint feletti magasságon épült helyre csak meredek és veszélyes hegyi utakon, minimum négy óra alatt lehet eljutni a legközelebbi nagyvárosból, Punóból.

Annak ellenére, hogy a városban egyáltalán nincs vezetékes víz és szennyvízrendszer, körülbelül 50 ezer ember él La Rinconadában, ők pedig elsősorban aranybányákban dolgoznak. Bár áram már van 2002 óta, nagyon takarékoskodni kell vele, ezért a város éttermeiben például egyáltalán nem fűtenek, pedig az átlaghőmérséklet 1 Celsius-fok körül mozog.

Ha már Peru: Újabb dél-amerikai ország kecsegteti olcsó megélhetéssel és festői tájakkal a távmunkásokat

Villa Las Estrellas, Chile

Shutterstock

Kutatóállomás a King George-szigeten

A Húsvét-szigethez hasonlóan hivatalosan ez a falu és egyben kutatóállomás is Chiléhez tartozik, ám szintén elképesztően messze, majdnem 3200 kilométerre fekszik az ország szárazföldi részétől. A King George-szigeten található Villa Las Estrellashoz az Antarktisz már sokkal közelebb van, mindössze 120 kilométerre található.

A legközelebbi kórházhoz viszont 950 kilométert kell innen utazni, úgyhogy mindenkinek, aki ideköltözik, kötelező előre kiműttetnie a vakbelét.

Az 1984-ben létrehozott kutatóállomás ma kevesebb mint 200 embernek ad otthont: a nagyrészt kutatókból, katonákból és az ő családjaikból álló lakosság tizennégy házban van elszállásolva. A pár lakóépületen kívül van még itt bankfiók, posta, iskola, vendégszálló, valamint ajándékbolt – és persze jó pár pingvin és elefántfóka is.

(Forrás: Treehugger)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET