Focipályák lehetetlen helyeken

Háztetőn, sziklaszirten vagy épp egy favella kellős közepén. Mindegy, hol van, csak játszani lehessen rajta!

Fotó: Instagram

A kicsi helyi hobbipályáktól az egyesületi stadionokig mindenféle méretben épülnek focipályák, azokban az országokban pedig, ahol nagyon szeretik a sportágat és erős a futballkultusz, ott aztán tényleg minden talpalatnyi helyet kihasználnak, ha pályaépítésről van szó.

Teljesen mindegy, hogy egy nép szegény vagy gazdag, hogy a hely, ahol élnek, csupa hegyes szikla vagy sűrűn lakott belváros, ha rajonganak a labdarúgásért, mindent elkövetnek, hogy legyen pályájuk. Legjobb példa erre Olaszország, ahol a poliszok óvárosaiban itt-ott, tűzfalak közé szorítva, vagy épp a várost átszelő folyó partján is ráfuthatunk egy-egy pályára vagy pályácskára. Amelyeken aztán a legszélsőségesebb időjárási körülmények között, fagyban vagy szárazságban is örömmel játszanak a focisták.

A legforgalmasabb: felhőkarcolók között

Fotó: Getty Images

Shibuya kereszteződés, Tokió

Nemcsak Tokió, de egész Japán legforgalmasabb kereszteződése fölé építették ezt a kicsi pályát. De hát miért is ne? A nagyvárosban élőknek is jár a sportolási lehetőség, nem?

Európában a legmagasabb: az Alpokban

Fotó: Instagram

Ottmar Hitzfeld Stadion, Alpok

A hely, ahol a gyep minőségére biztosan soha nem lesz panasz. A svájci Alpokban lévő, 2000 méter magasan a lánchegység oldalába épített Ottmar Hitzfeld Stadion az FC Gspon csapatáé.

A legszegényebb: Rio de Janeiro favellájában

Fotó: Instagram

Rio de Janeiro, Tavares Bastos favella

Brazíliában, Rio egyik nyomornegyedében épült a világ egyik leghíresebb és legkisebb focipályája. A Tavares Bastos favellában bármikor feltűnhet Brazília legújabb labdarúgó zsenije.

A legészakibb: Lofoten-szigetek

Lofoten, Norvégia

Az Északi sarkkörön, azaz a legészakibb ponton fekvő futballpálya Norvégiában található, a Lofoten szigetcsoport egyikén. A kiváltság a Henninsvaer FC játékosaié, hogy ilyen különleges helyen edzhetnek.

A legrégebbi: ókori romok között

Fotó: Instagram

Campo Gerini, Róma

Az V. Sixtus pápa idején épült csatornaviadukt mellett kapott helyet a Campo Gerini salakos pálya, amely épp olyan jellemző az olaszokra, mint a spagetti és a pizza.

Vulkánban: egy szép tó mellett

Fotó: Instagram

Gospin Dolac Stadion, Horvátország


Fotó: Instagram

Gospin Dolac Stadion, Horvátország


A Gospin Dolac Stadion 1989-ben épült, egy kráterben. Ám nem ez az egyetlen különlegessége: az Imotski városában lévő pálya, amely az NK Imotski futball klubé, egy csodálatos tengerszem mellett található.

A legmodernebb: úszó pálya

Fotó: Instagram

The Float at Marina Bay, Szingapúr

A The Float at Marina Bay Szingapúr sportgyöngyszeme, a városállam focipályája a világ legnagyobb stégje is egyben. A pálya egyébként egy meseszép öböl ma már kötelező eleme.

Iskolai másképp: felhőkarcolók közé szorítva

Fotó: Getty Images

Iskolai sportpályák Hongkongban

Ilyen egy kínai középiskola, amelynek egy felhőkarcoló ad otthont, és a hongkongi intézményhez tartozó udvar, ahol a sportpályák között van egy focipálya is.

Ötcsillagos kilátás a lelátóról: a Feröer-szigeteken megoldották

Fotó: Instagram

Svangaskard Stadium, Feröer-szigetek

A vulkáni eredetű Feröer-szigeteken nem sok síkság van, ráadásul a vulkáni kőzet elég kemény is, mégis megoldották, hogy legyen saját focipályájuk: Toftirban egyszerűen kivájtak egyet, ha pedig unalmas lenne a meccs, a nézőknek akkor is van miben gyönyörködniük.

From Your Site Articles
AMI MÉG ÉRDEKELHET