Európa lélegzetelállító országútja az „ezer tó földjén”

A lehető legjobb alternatív európai célpont tavaszra.

Ha érintetlen természeti szépségre, vadkempingezésre és csendes utakra vágysz, Finnországnál nehezen találhatsz jobb európai célpontot: mutatjuk, miért érdemes az északi országba látogatnod, ha autós kirándulásban gondolkodsz.

A Finn-tóvidék (finnül: Järvi-Suomi) a legnagyobb a Finnország földrajzát alkotó négy tájegység közül. Egyben egész Európa legkiterjedtebb tóvidékéről is beszélhetünk, az erdős dombokkal borított hatalmas fennsíkot ráadásul megszámlálhatatlanul sok tó tarkítja.

Fotó: Shutterstock

A Finn-tóvidék

Szó szerint megszámlálhatatlan, mivel nem létezik egységes definíció a tó fogalmának meghatározására, és általánosan elfogadott módszer sincs a tavak megszámlálására.

Ami biztos: legalább 55 ezer olyan tó található a régióban, amely minimum 200 méter széles. Ha viszont az egészen apró víztömegeket is számításba vesszük, és a tavat 500 négyzetméternél nagyobb állóvízként definiáljuk, Finnországban összesen 187 888 tó található.

A Finn-tóvidéket hihetetlenül sűrűn borítja a természetes állóvíz, átlagosan 100 négyzetkilométerre 40 tó jut a körzetben – nem véletlen, hogy a területet gyakran az „ezer tó földjeként” emlegetik.

Finnország legnagyobb tava is itt található, a Saimaa-tó, amelyen 5484 kisebb-nagyobb sziget fekszik, és amely több mint 4400 négyzetkilométeres területével Európa negyedik legkiterjedtebb természetes víztömege.

Jó hír, hogy a Saimaa környéke tökéletes célpont egy tavaszi, vadkempingezős road triphez.

Fotó: Shutterstock

A Saimaa-tó szigetvilága

Itt, Dél-Szavóniában húzódik ugyanis talán egész Finnország legszebb turistaútvonala, a Zöld arany kulturális út (Vihreän kullan kulttuuritie).

A 251 kilométer hosszú szakasz kerékpárral és gyalogosan is bejárható, de autóval az igazi, hiszen kényelmesen megismerhető a lélegzetelállító vidék. A gyönyörű erdei tájakon és a kékesen csillogó Saimaa-tavon keresztül kanyargó 62-es jelzésű út mentén felfedezhetjük a régió gazdag kulturális örökségét, amely az évszázadok során erősen kötődött az erdőhöz – a „zöld arany” megnevezés is erre utal.

Az útvonal számos gyönyörű ösvényt és megállót, történelmi épületet és látnivalót rejt, és persze rengeteg vendéglátóhelyet, szállodát és rendezvényhelyszínt, amiket kifejezetten a tóvidékkel összhangban álmodtak meg.

A Zöld arany kulturális út autóval egy nap alatt is bejárható, de a legtartalmasabb élmény érdekében érdemes minimum három napot, de inkább egy hetet eltölteni a Saimaa mentén.

Ajánljuk figyelmedbe! 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Fotó: Shutterstock

A Saimaa-tavon keresztülhaladó útvonal

A legideálisabb időpont a látogatásra a tavaszi és a nyári időszak. Egyrészt ilyenkor a leggyönyörűbb a természet, másrészt ilyenkor van a legtöbb programlehetőség is, ráadásul – természetesen a megfelelő előkészületek és tájékozódás után – melegebb időben akár sátorban vagy az autónkban is éjszakázhatunk.

Shutterstock

Fontos tudnivaló, hogy Finnországban szinte mindenhol szabad vadkempingezni: a szabályok értelmében „a lakóhelyektől ésszerű távolságban” mindenki ideiglenesen táborozhat, halászhat és vadon termő bogyókat is szedhet – szóval elméletben nem sok mindenre kell költenünk a repülőjegyen és az autóbérlésen kívül, ha a Finn-tóvidékre utazunk.

Források:

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET