Fidzsi-szigetek, a 322 szigetből álló csoda – KÉPEK

A Csendes-óceánban elterülő gyöngyszemek közül nehéz választani, de a Fidzsi-szigetek egyikével sem lehet mellélőni.

Fotó: Unsplash

A Csendes-óceánban, mindentől messze van a Fidzsi-szigeteknek nevezett több száz sziget, más-más lehetőségekkel és egyedi természeti kincsekkel. Sokat elárul, hogy közel 900 ezer lakosával Óceánia negyedik legnépesebb országa, mégsem tűnik túlzsúfoltnak, épp ellenkezőleg

Viccesen hangzik, de Fidzsi-szigetek nagyfőnöke II. Erzsébet Fidzsi Nagyfőnök – ebből azonnal kiderül, hogy a Fidzsi-szigeteki Köztársaság brit gyarmat volt, 1970 óta azonban független állam. A Fidzsi-szigetek közül összesen 106 lakott, vannak szegényebb és jómódúbb szigetek is, de ami a szállásokat illeti, van mindenféle méretű és minőségű szálláshely is. Fidzsi a többi óceániai egzotikus szigethez képest jobban kiépült, tökéletesen alkalmas egy lustálkodós vakációra. Ráadásul nem túlárazott, így nemcsak a luxusutazásokra vágyók igényeit elégítik ki, vannak olcsóbb, de minőségi szállások is, az éttermek sem drágák, így nem kell attól félnünk, hogy a méregdrága repülőjegyek után, még egy vagyont kell arra is kifizetnünk, hogy kényelemben eltöltsünk a szigeteken egy-két hetet.

A trópusi időjárásnak köszönhetően állandóan meleg és párás a levegő, de nem kellemetlenül forró – éppen azért szeretik a turisták, mert egész évben komfortos, nem végletes az időjárás. Persze óriási trópusi esők vannak, a helyiek azt mondják, ha élesen kirajzolódnak a hegyek a távolban, akkor eső várható, azaz a pára és a légnyomás megváltozik vihar előtt.

Visszatérve a hegyekre: a szigetek nagyon változatosak, a legtöbb szigeten van hegy, nem is kicsik, a legnagyobb, a Tomaniivi 1330 méter magas. Fidzsi nagy szigetei és azok hegyei vulkanikus eredetűek, a kicsi szigetek pedig változatos méretű korallzátonyok.

Tényleg voltak Fidzsin kannibálok?

Igen! Hátborzongató, hogy az utolsó bennszülött emberevő, Sanalia 1959-ben hunyt el Viti Lavu szigetén. Az emberevők a tetemet „vuaka mbalavunak" nevezték, ami szó szerint hosszú disznót jelent, mert szerintük arra emlékeztet a hús. A kannibálok harcok közben elejtett „zsákmányokat" föld alatti főzőhelyiségekben dolgozták fel, majd a falu minden tagja között szétosztották az elkészített adagokat. Hogy miért alakult így, hogy az emberiség egyes helyeit elkerülte a civilizáció és olyan sokáig fennmaradhattak ilyen hagyományok? Az emberevés filozófiája az volt, hogy ezzel végérvényesen megsemmisítik és megalázzák az ellenséget. Szerencsére ilyen veszélyektől ma már egyáltalán nem kell tartani a Fidzsi-szigeteken.

Nézzük ma, 2022-ben milyen szépségekre számíthatunk a Fidzsi-szigeteken!

Fotó: Shutterstock

Tivua-sziget, Fidzsi-szigetek


Fotó: Shutterstock

Yasawa-szigetek, Fidzsi-szigetek


Fotó: Unsplash

Warwick, Fidzsi



Fotó: Shutterstock

Denarau


Fotó: Unsplash

Leleuvia-sziget


Fotó: Unsplash

Yasawas


Fotó: Shutterstock

Lebegő bár: Cloud 9


Fotó: Shutterstock

Lavena Coastal Walk, Taveuni-sziget


Fotó: Unsplash

Maui Bay


Fotó: Shutterstock

Fidzsin honos iguána


Fotó: Shutterstock

Sri Siva Subramaniya Swami hindu templom, Nadi, Fidzyi


Fotó: Shutterstock


AMI MÉG ÉRDEKELHET