Az aprócska sziget, ami rendre magához csábít egy falatnyi felhőt

Aranyos kapcsolat.

kis-dímun, feröer-szigetek

A Feröer-szigetek összesen 18 apróbb szigetből áll, amik közül az egyik legaranyosabb a Kis-Dímun, aminek tetejére rendszeresen beköltözik egy felhő. Az északi sziget viszont nemcsak emiatt érdekes, hanem az itt lakó juhok miatt is.


A Feröer-szigetek déli részén, az Egyesült Királyságtól nem messze található egy apró szigetecske, ami felett gyakran találkozhatunk egy felhővel. Az ilyen felhők általában hegycsúcsok vagy más magaslati pontok fölött keletkeznek, a középmagas területek fölött látható verziókat párnafelhőknek nevezzük.

Ezek legtöbbször szürke vagy fehér színű leplet alkotnak, amelyet szabályos elrendezésű gomolyok alkotnak – eseteként előfordulhat, hogy egymással párhuzamos, bordás szerkezetet képeznek.

A Kis-Dímun egyébként a Feröer-szigetek egyetlen lakatlan szárazföldje, vagy inkább majdnem lakatlan, ugyanis a juhok kifejezetten jól érzik magukat rajta. A feröeri farmerek éppen ezért rendszeresen szerveznek kirándulásokat a szigetre, de a turisták is meglehetősen kíváncsiak rá.

A Sokszínű Vidék kifejti, a 19. század középéig Kis-Dímunt teljesen az állatok uralták,

ám miután az utolsó példányt is kilőtték, a sziget a háziasított juhok otthonává vált.

A gazdák manapság minden ősszel elhajókáznak területére azért, hogy összetereljék a juhokat és hazaszállítsák őket. Ez kívülről nézve egy mókás folyamat lehet, ugyanis ilyenkor nagyjából 40 ember láncot alkot a szigeten azért, hogy az itt élő körülbelül 200 juhot be tudják gyűjteni.

A juhok lábát ezután egyesével összekötözik, majd egy háló segítségével leeresztik őket a sziklafalakon egyenesen a csónakokba.

Ez is érdekelhet: A sziget, ahol egy nő uralkodott 32 katona felett

Ha bárkit érdekelt volna a logisztika, egy csónakba nagyjából 15 birka fér bele.

A juhok mellett egyébként a madarak is fontos lakói a szigetnek: évente mintegy 30 ezer pár tengeri madár költ itt, a legjelentősebb fajok közé tartozik a háromujjú csüllő, a lunda, az európai viharfecske és a lumma.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET